Bir kutsal kitap nasıl tahrif edilir?
1-Yüceltme Yöntemi:Kitab’ın o kadar kutsal olduğunu düşünürsünüz ki, dokunursanız çarpacağını sanırsınız.Bu yüzden onu, yedi kat beze sarıp, üstüne gül suyu döktükten sonra, kitaplıkların erişilmez bir rafına kaldırırsınız.Kitaplığınız yoksa hiç dert değil, duvarın en tepesindeki çiviye asarsınız. “Okumak mı? Sakın aklınızdan geçirmeyin.Ya birde yanlış okuyup günaha girerseniz?Hele bir de manasını anlamaya çalışanlar var.Kardeşim, siz kim oluyorsunuz da bu kutsal kitabın mealini, tefsirini okumaya cür’et ediyorsunuz.Bunu okuyacan, üfleyecen, her harfine on sevaptan hesap edecen.Bilmiyorsan sadece dinleyecen.Hem okuması sünnet, dinlemesi farz.Osman Gazi sabaha kadar niye el pençe divan durdu?Okumayı bilmiyor muydu yoksa?Bu yöntem çok tanıdık geldi değil mi?
2-İndirgeme Yöntemi:Bu yöntem, birincinin tam tersi bir mantığa dayanır. “Şimdi efendim, şöyle birşey var.Bu kutsal kitabın yazıldığı, afedersiniz nazil olduğu dönemde, siz de takdir edersiniz ki, bir kültürel çevre, bir tarihsel çevre vardı.Kutsal kitap bedevi Araplara indi.Kutsal kitaptaki temel değerler değişmez.Fakat, hükümler ve örnekler her çağda yeniden yorumlanmalıdır.”Bu böyle devam eder gider.Kutsal kitabı kutsallığından arındırdıktan sonra işiniz kolaydır.İstediğiniz gibi copy paste yapabilirsiniz.Birinci yöntem halka, ikincisi ise elitlere tavsiye edilebilir.
3-Çarpıtma Yöntemi:Kutsal kitaptan herhangi bir ayet alınır.Mafsallarına riayet etmeksizin gelişigüzel birkaç parçaya bölünür.Sonra yine gelişigüzel birleştirilerek okunur.Bu işlemin ebru yapmaya benzediği öne sürülmüştür.
4-Aldırış Etmeme Yöntemi:Buna “kulak ardı etme” yöntemi de denebilir.Sanki sizi bir yaratan yokmuş, sanki bu yaratıcı bir elçi göndermemiş, sanki bu elçi bir Kitab getirmemiş gibi davranırsınız.Sizin için bir Kitabın gönderilmiş olup olmaması hiçbir anlam ifade etmez. “Lakaydi adıyla da bilinen bu yöntem, toplumumuzda en çok tutulan ve en hızlı yayılan, yayılma istidadı gösteren bir yöntemdir.
Bir sonraki yazımda görüşmek ümidiyle...