Basın İktibas
Basından
Şehir Mafyacılık Oynuyor
Yolda otomobili durdurularak aşağıya indirilen ve eşinin ifadesiyle “öldü” diye bırakılan Mustafa Erdem ve eşine yapılan eylemin öldüresiye olduğu görülüyor…
İnsani açıdan bakılınca, söyleyecek bir şey yok “lanet” okumaktan başka…
Ancak bu tür eylemlerin kişiye göre değişen başka bir yanı var.
Söz konusu şiddete maruz kalan gazeteci, bürokrat ya da siyasetçi olduğunda durum değişiyor...
Yaşanan hadise, herhangi bir olayda zarar göre biri ya da adi bir suç olmaktan çıkıp, toplumu ilgilendiren bir hususa dönüşüyor.
Yani orada dövülen sadece Sayın Erdem olmuyor,
Siyasetçiye atılmış bir dayağa dönüşüyor olay…
Söz konusu olayın, Yazlık Belediyesinde, Mustafa Erdemin bazı meclis kararlarına imza atmamasının neden olduğu ile ilgili yorumlar yapılıyor.
Ne kadar gerçek bilmiyoruz ancak, gerçek olması ya da olmaması bir şeyi değiştirmez. Neden dolayı olursa olsun “gazetecilere, bürokratlara ve siyasetçilere” yapılan eylemlerde şehir halkının ve emniyetin “özellikle” duyarlı olması gerek.
Talep edilen şey, diğer vatandaşlardan ayrıcalıklı bir muamele değildir.
Emniyetin her vatandaşla ilgili hassasiyet göstermesi gerekir, ancak bu tür kişilere yapılan olayların farklı boyutları var…
Şöyle ki;
Gazeteci, şehirde gördüğü yanlışları eleştirir, haber yapar (en azından bir kısmının öyle olduğunu düşünüyoruz). Onun şiddete maruz kalması, hem o gazeteciyi hem de diğer gazetecileri daha “korkak” yapar. Toplumun sorunlarını “ifşa”sında aynı cesareti göstermez. Eylemi yapanlar daha cesaretlenir ve şehrin her yanında söz sahibi kesilirler…
Bürokrat şiddete uğradığında, hem o, hem de diğer bürokratlar, devlet millet adına değil de eylemi yapan mafya bozuntularının ve onların güzide patronlarının lehinde hareket etmek zorunda kalır…
Mustafa Erdem gibi siyasetçiler ise gördükleri şiddet sonrasında, aldıkları kararda şehir menfaatini değil, korkularından ve kaygılarından dolayı başkalarının çıkarlarını gözetmek ya da korumak zorunda kalır.
Bu davranışlar keser sapı gibi yine topluma olumsuz olarak geriye döner…
Gazeteciye, bürokrata, siyasetçiye yapılan her eylem, nedeni ne olursa olsun, toplumun kendisine yapılmış bir eylem olarak algılanmalı ve o şekilde tepki gösterilmelidir…
Yenihaber Gazetesi’nden Uğur Kaya’yı şehir dışına çıkarıp, dövüp, kaçan eşkıyaların kim olduğu bulunamadı…
Uğur’un yerinde kim olsa “Başlarım halkın menfaatine. Ben dövülürken neredeydiler. Yapanların bile kim olduğunu araştırmadılar, bulmadılar” der ve şehrinin, şehir insanının değil, kendi menfaatine bakardı…
Şimdi de Mustafa Erdem de benzer bir şiddete maruz kaldı…
34 plakalı arabalarla gelip bu şehri birbirine katmaya, siyasetçileri, bürokratları, gazetecileri susturmaya, pusturmaya çalışıyorlar…
İşte güvenlik güçlerinin asıl gücünü burada göstermesi gerek…
Mustafa Aydın başarılı bir bürokrat…
Bu hadiseyi aydınlatıp, şehirde, doğruların yanında yer alan siyasetçiye de bürokrata da gazeteciye de rahat bir nefes aldıracaktır…
Adapazarı’nın buna ihtiyacı var…
#