Salih YALÇINTAŞ
AK Parti’de Meclis Üyelerindeki Değişim’in Kodları ve SONRASI
Önceki hafta bu konuda önemli gelişmeler yaşandı.
İlçe yönetimleri oluşturdukları listeleri Cuma günü itibarıyla İl Başkanlığına teslim ettiler.
Edindiğim ilk bilgilere göre , listelerde “bir önceki meclis üyelerinin büyük bir çoğunluğun yeniden aday gösterilmediği” yönünde.
AK Parti’de bu değişimin kodlarını değerlendirmek için listeleri görmek gerekir. Sanıyorum bugün yarın listeler kamuoyu ile paylaşılır. Paylaşılır diyorum . Çünkü dün itibarıyla listeler AK Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu tarafından Ankara’ya götürüldü. Bu arada küçük bir dip not. “AK Parti Genel Merkezine Uncuoğlu ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu , İl Kadın Kolları Başkanı Zehra Hatipoğlu ve İl Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Keçeoğlu’nun da çağrıldığı ve listelerle ilgili görüşlerinin alındığı” belirtiliyor.
Bu arada oluşturulan listelerin ağırlıklı olarak belediye başkanlarının isteği doğrultusunda hazırlandığı söyleniyor.
Zaten doğrusuda bu değilmi ?
Bir belediye başkanı “kendi ekibi ve kendi meclisiyle çalışmalı”.
Ancak AK Parti’ninde meclis üyelikleriyle ilgili bazı kriterleri var.
Listelerde “kadın ve gençlerle” ilgili bir kota var.
Bu kotanın uygulanması isteniyor.
Ayrıca yine bir takım branşlarda “konularında uzman mühendislerinde” meclis üyelikleriyle ilgili listelerde yer alması isteniyor.
Zaten dün AK Parti Genel Merkezinde yapılan toplantı esnasında “bazı belediye başkanlarının telefonla arandığı ve listelerde neden bu tür kriterlerde isimlerin yer alamadığı” sorulmuş.
Gerçi AK Parti bu kriterleri her zaman bire bir uygulamıyor.
Örneğin Sakarya’da “17 Belediye Başkan adayı arasında bir tane kadın aday yok”.
O yüzden Ankara’nın meclis üyelikleriyle ilgili listelerin, ufak tefek değişikliklerle geldiği şekliyle onaylanacağını tahmin ediyorum.
“Yerel seçimlere gelince”…
Meclis üyeleri bir ilçe de seçimlerin kazanılmasında hiç kuşkusuz kısmende olsa etkisi vardır. Gerçi AK Partide çokta fazla etkisi olacağını düşünmüyorum.
Şuan için oy oranı zaten bir hayli yüksek
Ancak bilindiği üzere bu seçimlerde artık Büyükşehirlerde İl Özel İdarelerinin kapanması nedeniyle “İl Genel Meclisi için oy kullanılmıyacak”.
Yeni yasaya göre il sınırları içerisinde yer alan bütün ilçeler Büyükşehir Belediyesi kapsamında yer alacak.
Buda Büyükşehir’in meclis üye sayısını arttırmış olacak.
“Önemli kararlarının alındığı Büyükşehir Meclisi’nin, nitelik açısından daha üst seviye de olması hiç kuşkusuz şehrin geleceği için önemli bir durum”.Bu yüzden sadece AK Parti değil diğer siyasi partilerinde meclis üyelerinin nitelikli olmaları gerekiyor.
Bu arada AK Partide Meclis Üyelikleriyle ilgili listelerin hazırlanması esnasında ,bazı ilçelerde ufak tefekte olsa “sorunlar yaşandığı ve bu nedenlede istifalar olabileceği” söyleniyor.
AK Parti’de “asıl mücadele” hiç kuşkusuz yerel seçimlerin ardından “ilçe kongrelerinde” yaşanacaktır.
Belediye başkan adaylarının belirlenmesi süreci ve o süreçte yaşananların il ve ilçe kongrelerine mutlaka yansıması olacaktır.
Sonuç itibarıyla ,AK Parti’de meclis üyelikleriyle ilgili başlayan “tasfiye hareketi” , kongrelerde de etkisini gösterecektir.
Anlıyacağınız AK Parti’de “asıl mücadele yerel seçimler sonrası başlıyacak gibi görünüyor”. #