AK Parti’de seçim takvimi süreci hızlı başladı
AK Parti’de gözler Cumartesi günü yapılacak olan il kongresine çevrildi. İl başkanının kim olacağı belli, ancak yönetime kimlerin gireceği henüz netlik kazanmamış durumda. İl yönetimi için kulislerde birçok isim dolaşıyor. Konuyla ilgili daha derin bilgiye sahip olmak için dün kısa bir şehir turu yaptım. Edindiğim izlenimlere göre neredeyse şehrin 3’te ikisinin AK Parti İl Yönetimi’ne girmiş olduğunu fark ettim. Anlaşılan o ki Fevzi Başkan değil 50 kişi, 500 kişilik bir yönetim oluştursa bile yeterli olmayacak. Kılıç’ın böyle bir tabloda işinin bir hayli zor olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Allah yardımcısı olsun. Dilerim kendi istediği ve arzu ettiği bir yönetim oluşturur. Çünkü önünde oldukça önemli bir sınav var. 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimde alınabilecek en ufak bir başarısızlığın faturası öncelikle kendisine kesilecektir. İl kongresi öncesinde son durum böyle. Gelelim AK Parti’de 11 Şubat’ta başlayacak milletvekilliği süreciyle ilgili duruma. AK Parti genel seçimlere yönelik takvimi açıkladı.
İşte o takvimden bazı satırbaşları:
AK Parti’de milletvekilliği adaylık başvuruları 11 Şubat’ta başlayacak, 20 Şubat’ta sona erecek. 28 Şubat’ta ise 81 ilin tamamında aynı gün aynı saatte temayül yapılacak. İl temayülünün ardından ise adaylar bu kez AK Parti Genel Merkezinde mülakata alınacak. Bu arada küçük bir hatırlatma; AK Parti’de 28 Şubat’ta yapılacak olan il temayülü adaylar için oldukça önem taşıyor. Temayülde İlk 10’da çıkan adaylar Genel Merkez tarafından 6-15 Mart tarihleri arasında yapılacak olan mülakatta diğer adaylara nazaran bir adım önde olmuş olacaklar. Tabi istisnai durumlar hariç. Bir önceki seçimde Sakarya’da yapılan temayülde sıralamada 2’nci ve 3’ncü çıkan iki aday da listelere girememişti. Dediğim gibi bazen bu şeklide istisnai durumlar oluyor. Ancak aday gösterilenlerin de temayülde ilk 10’da çıkan isimler arasından olduğunu belirtmeden geçmeyelim. O nedenle adayların il temayülünden mutlaka ilk sıralarda çıkması gerekiyor. Tabi adaylık için tek kriter bu değil. AK Parti’de2011 yılında yapılan genel seçimde 54 kişi, adaylık için başvurmuştu. Bu dönem ise başvuruların 100’ü geçeceği söyleniyor. Hatta bu sayının çok daha üstünde bir başvuru olacağını söyleyenler var. İl başkanlığı için 11 adayın başvurduğu ortamda milletvekilliği için çok daha fazla başvuru olması son derece normal olsa gerek. AK Parti’de kimlerin adaylık başvurusunda bulunabileceğine gelince, diğer kriterler belli. Asıl önemli olan soru şu: AK Parti’de kimler adaylık başvurusunda bulunamayacak?
AK Parti adaylıklarla bir ilke kararı da aldı. Buna göre son kongrelerde teşkilatlardaki yöneticiliğe aday olan ve seçilenler aday adayı olamayacak. Bu kişiler görevlerinden istifa edip başvuruda bulunsa dahi aday yapılmayacaklar.
Peki kimler aday olamayacak. Liste şöyle;
-İl başkanı
-İlçe başkanı
-Kadın ve gençlik kollarında görev alanlar
-Belediye başkanları
-Belediye meclis üyeleri
AK Parti’de adaylık takvimiyle ilgili son durum ve gelişmeler bu noktada. 11 Şubat’tan itibaren ise gündem adaylar arasından kimlerin milletvekili listelerinde yer alacağı üzerine olacak. Muhalefet Partilerine gelince. CHP’de gözler 16 Şubat’ta yapılacak parti meclisi toplantısında. MHP’de ise bu konuda sessizlik devam ediyor.
#