Yolların ve Tarihin Buluştuğu Yer; Geyve
Osmanlı ve daha önceki dönemlerde Bağdat Yolu ve İpek Yolu/Kral Yolu/Surre Alayı'nın geçtiği yol üzerindedir.
Sakarya Vilayeti il olana kadar Kocaeli Sancak Beyliğine (İzmit Vilayetine) bağlı bulunan Geyve İlçesi; Sakarya 1954 yılında il olunca oraya bağlanmış olup vilayete uzaklığı 32 km’dir.
Pamukova(Akhisar),Taraklı ilçeleri kendisine bağlı birer Nahiye(bucak) iken 1987 yılında ilçe olmuşlardır. Güneye giden yol ve eski Ankara yolu Geyve’den geçmektedir. Osmanlı ve daha önceki dönemlerde Bağdat Yolu /İpek Yolu /Kral Yolu üzerindedir.
Yakın tarihlere kadar Geyve’de ipek böcekçiliği tütün ve üzüm bağcılığı yapılmasına rağmen daha sonraları ziraat yüksek mühendisi Mehmet Balkan'ın (2 dönem belediye başkanlığı da yapmıştır.) meyveciliği Geyve İlçesine getirmesiyle beraber ipek böcekçiliği ve tütüncülük zamanla yerini meyveciliğe bırakmıştır.
Önceleri soğuk hava deposu olmadığı için üretilen mahsuller üreticinin elinde bir kısmı pazar bulmasına rağmen bir kısmı ise heba olup gitmekte idi. Soğuk hava depoculuğunun başlamasıyla üretilen tonlarca mahsulün tüccarlar tarafından pazar bulması kısmen de olsa mümkün oldu.
Sakarya Nehri’nden alınan su kanaletlerle Geyve Ovası’nı sulayacak kapasitede olmasına rağmen bazı üreticilerimiz (kanaletlere uzak olanlar) motopomplarla yeraltından çıkardıkları su ile sulama yapmaktadır. Gerçi bu sulama sistemi vahşi sulama diye adlandırılmaktadır. Bu çeşit sulama sisteminde toprağın verimli olan kısmı su ile birlikte akıp gitmektedir. Yeni çıkan damla sulama sistemi müstahsilin alacağı verimi daha da arttırmakta ve toprağında verimli olan kısmını alıp götürmemektedir.
Müstahsilin ürettiği onlarca ton üretilen ürünü kooperatifleşme olmadığından bir kısmını depolayıp pazarlayabilmektedir. Birçoğu da Karaçay kenarına veya Sakarya Nehri’ne dökmektedir.
Yetkililerin biran önce harekete geçerek; Geyve, Pamukova, Taraklı ve Göynük'te üretilen tonlarca mahsulü pazarlayabilmesi için bir an önce bir Hal Binası yapması ve kooperatifleşme üretici ile çiftçiyi rahata kavuşturacak ve gelir elde etmelerini sağlayacaktır.
Mustafa Hamdullah ERGİN
mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
GSM: 0 542 250 44 90
“ : 0 534 404 77 55