Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN Hasbihal

Kelime Hazinesi ve Arttırma Metotları 2

Günlük hayatımızda yazı ve konuşma ile ifade edebileceğimiz,Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığımız ne kadar olması lazım? Okulda okuyan talebelerin ne kadar olması lazım gelir? Siz dwğerli okurlarıma bunları yazmağa devam edeceğim.İnşaalahü Teala.

  Zirai,İktisadi ve Teknolojik yönden gelişen Millet(Ulus)lerin Dili veya dileride o nisbet (Oran)de gelişme gösterir. Bu sebeple ilerlemiş Millet(Ulus)lerin dilleri,Geri kalmış Millet’lerin dillerinden daha Zengin’dir. Bu İnsanlar içinde böyledir. Tahsil yapmış,okumuş kişi veya kişilerin Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığı daha Zengin’dir. Ufku’da o nisbet( Oran)te daha geniş ve engindir. Allahü Teala’da Kur’anı Keriminde; “ Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” diyor.


 


Okullarımızda Eğitim ve Öğretim gören Öğrenci veya Talebeler, Tahsil hayatları içinde gün be gün gelişen bir Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığına sahip olmalıdırlar.Kelime Hazinesi veya Dağarcığının gelişmesinde; Türkçe-Türk Dili ve Edebiyatı Derslerinin önem ve ehemmiyeti çok büyüktür.


 


İnsanlarımızı Mahalli Ağız ve Şivelerden kurtarıp,Kültür Dilini konuşur hale getirmemiz gerekir. Kültür Dili öğrenirken veya öğretirken de Fiilden başlanması gerekir.Bunları öğrenirken “ Tekrar Metodu” ndan faydalanma(Müstefid olma) mız gerekir.



Örneğin( Mesela, Faraza, Misal, Numune veya Mostra): Celdim,Celdin, Celdi, veya Keldım, Keldın,Keldı Geliyrem,Geliysen,Geliy gibi değilde; Geldim,Geldin,Geldi. Şeklinde İfade etmemiz veya söylememiz gerekir.


 


Ayna’lar,İnsanların dış görünüş ve yapısını nasıl yansıtırsa,Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığıda insanların içini o nisbet(Oran) de yansıtır.Diğer başka bir tabirle,Dil düşüncenin Aynası’dır. Dil ile düşünce arasında sıkı bir bağ vardır. Bildiklerimizi ve düşündüklerimizi cümlelerle anlatıp İfade ederiz. Kelimeler cümle kurmaya, Cümlelerde meramımızı İfade edip anlatmaya veya anlatmağa yararlar.”Evet,Dil cümlelerden ibarettir.Cümle veya cümleler tam ifadeli dil birliğidir. Fakat bu dil birliği Tabii,Kelimelerden ayrı,onlarla ilgisi olmayan tek başına bir varlık değildir…. Cümle veya cümleler bir kelime topluluğudur.”


 


İnsan veya İnsanlar bildikleri Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığı kadar düşünürler.Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığı Zengin olan kişi veya kişiler,daha iyi ve Salim düşünürler ve düşünceye sahiptirler. Kelime Hazinemizi veya Kelime Dağarcığımızı Zenginleştirmek mecburiyetindeyiz.Bu vazifemizi yerine getirdiğimiz takdirde okuyan,okuduğunu,dinlediğini,anlayan,düşünen ve meramını İfade edebilen Nesil’ler yetiştirmiş oluruz.


 


Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığını; Milli Kelimeler, Yabancı dil veya dillerden alınan kelimeler, Edebi Kelimeler, İlmi Kelimeler, Halk(Ahali) dili kelimeler ve Argo kelimeler meydana getirir.


 


Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığımızdaki kelimeler;1-Aktif, 2-Pasif olmak üzere iki çeşittir.Yazılı ve sözlü İfadelerimizde kolayca kullanabileceğimiz kelimeler Aktif, Ara sıra duyduğumuz ve bir Metin içinde rastladığımız veya karşılaştığımız zaman anladığımız kelimeler ise Pasif kelimelerdir.Bildiğimiz kelimeler, Kullandığımız kelimelerden daha fazladır.Aktif kelime kullanılan,Pasif kelimeler ise bilinendir.


 


Aktif Kelime hazinesi veya Kelime Dağarcığının Zenginliği,Yazılı ve sözlü İfade veya anlatımda kolaylıklar sağlar.Bu sayede İnsanlar çeşitli kavramları,birtakım incelikleri ustalıkla anlatıp ifade etme Hünerini ve becerisini gösterebilirler. Bu ise Okul hayatında olduğu kadar,Meslek hayatında da İnsan veya İnsanlara büyük fayda veya Faide sağlar.Aktif Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığının Zenginliği Yalnız anlatımı kolaylaştırmakla kalmaz;Okunanı,Dinleneni,Söyleneni veya İfade edileni kolay ve doğru anlamayı da mümkün kılar.


 


Okuduğumuzu ve dinlediğimizi güzel anlamak ve anlatmak dileğiyle.



1 Muharrem 2008 Hicri yılbaşınızı kutlar sizlere ve Alemi İslama Hayırlara vesile olmasını dilerim.


 


Bir dahaki yazımda buluşuncaya dek veya buluşuncaya kadar kalın Sağlıcakla…

#

YAZARIN SON YAZILARI

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Mevlid Kandiliniz Kutlu Olsun

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) 'in dünyaya teşrif ettikleri (20 Nisan 571 Pazartesi) Rebiülevvel ayının 12. gecesidir ki buna Mevlid-i Nebi veya Kutlu Doğum denir. Yani 19 Kasım Pazartesi 2018'i 20 Kasım Salı 2018'e bağlayan gece Mevlit Kandili'dir.
HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

HİCRİ YILBAŞI HAYIRLI OLSUN

İslami Takvim; Rumi veya Hicri Takvim'dir ki, İslama göre Yılbaşı 1 Muharrem'dir.10 Eylül 22018 Pazartesi gününü 11 Eylül 2018 Salı gününe bağlayan gece Hicri Yılbaşı’dır. Yani Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan akşamdan itibaren Hicri Yılbaşı başlar. Diğer bir deyimle; Müslümanların Yılbaşı’sı, Arabî aylardan Muharrem ayıdır.
Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban Bayramı ve Teşrik Tekbirleri

Kurban; “Yaklaşmak, Allahü Teâlâ’ya yakınlık sağlamaya vesile olan nesne veya madde”anlamına gelir.
Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Şevval Orucu ve Bir Yılı Oruçlu Geçirmek

Ramazan-ı Şerif ayında Bazılarımız oruç tuttu. ALLAHÜ TEALA kabul etsin. Şimdi birde içinde bulunduğumuz ay olan ŞEVVAL ayı orucu var.
KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir Gecesi 10 Haziran 2018 Pazar akşamını 11 Pazartesi 2018 Pazartesi gününe bağlayan geceye rast gelmektedir.
BERAAT KANDİLİ

BERAAT KANDİLİ

Kelime esas itibari ile Beraat kelimesinin galat olarak Berat şeklinde söylenmesidir.

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs