Mustafa Hamdullah ERGİN
Hasbihal
2. BEYAZİD KÖPRÜSÜ
Bizans döneminde köprünün 100 metre kadar aşağısında Kuzey kısmında-Jüstinye4n tarafından yaptırılmış köprünün ayağı görülmektedir-.olan köprü yıkılmış,yerine 2. Beyazid Köprüsü yapılmıştır.
Meşhur Seyyahımız Evliya Çelebi,Arab Seyyah İbni Batuta seyahatnamelerinde köprünün varlığından hiç bahsetmezler.Ancak Sultan 2.Mahmud zamanında İran a elçi giden Yasincizade Abdülvehhab efendi Seyahatnamesinde köprünün bir kemerinin yıkıldığından bahsetmesi,o zamanlarda üzerinde Baraj ve Regülatör bulunmadığından dolayı Nehrin debisinin çok oluşundan yıkıldığı anlaşılmaktadır.
E.Charton 1864 de yayınladığı Seyahatnamesinde köprünün iki kemerinin yıkılmış olduğunu ve bu kısımların ahşaptan yapıldığını yazar.
2. Abdülhamit zamanında Nafia Nezareti-Bayındırlık Bakanlığı- köprünün tamirini proğramına almışsada gerekli onarım yapılamamıştır.
2. Beyazid Köprüsünün orijinal uzunluğu 196.50 metre olup,genişliği ise 5.50 metredir.Büyüklü küçüklü 15 kemerlidir.Yapıldığı dönemlerde 5 kemerin altından su geçmekte,diğerlerinden taşkınlarda su geçmekte idi.Beyaz renkte kesme taşlardan temiz işçilikle yapılmıştır.Köprü ayaklarının Güney tarafında selyaranlar mevcuttur.
Köprünün Geyve tarafında kalan yerinde MİHRAB,Mihrab ın üstünde Kitabe ve ön yüzünde Girift istifle yazılmış bir yazı mevcuttur.
İstiklal Savaşında 17 Mayıs 1920 tarihinde köprü,Alifuat Cebesoy-Paşa- tarafından az bir kuvvetle savunulmuş,düşmanın geçmesi engellenmiştir.Daha sonra onun adı beldeye verilmiştir.
Köprü 2005 yılında hasarlı deyip 700 Milyar T.L.masraf edilerek yarısı onarılmış,kalan yarısı da komple sökülüp yapılmaya çalışılmaktadır.Daha önceki tadilatta üzerinden ağır tonajlı vasıtalar geçtiği için taban taşları yerinden oynamağa başlamıştı.
Halbuki ecdad o dönemde yapılan işçilikte iki taşın birleşim yerini oyup kancalı demir koyup boşlukları kurşunla doldurmakta idiler.
Düşmanın geçmesini engellmek için yıkılan orta kısımlar,daha sonra ahşap olarak 1949 tarihine kadar durmuş,bu tarihten sonra,ahşap olan kısımlar Demir olarak değiştirilmiş olup orijinalliği bozulmuştur.
Köprü üzerinden geçecek ağır tonajlı vasıtaları,çevre yolu üzerinde bulunan,2. Beyazid Köprüsünün 250-300 metre Kuzeyinde olan Cevat AYHAN köprüsü üzerinden Trafiğin sağlanması,Köprünün yükünü azaltıp ömrünü uzatacaktır.
Bir dahaki yazımda buluşmak ümidyle.Kalın sağlıcakla. #