51.Kütüphaneler Haftası
Merhaba;
Bu hafta 51.kütüphaneler haftası olması nedeni ile konumuz kütüphaneler haftası ile alakalı olacaktır.
Bu yıl kütüphaneler haftası Çanakkale destanının 100.yılında kültürler arası diyalog ve kütüphaneler teması ile kutlanmaktadır.
Kütüphaneler Haftası, mart ayının son pazartesi günü başlar. Hafta boyunca kütüphanelerin kitabın ve okumanın önemi üzerinde durulur. Kütüphaneciliğin sorunları tartışılır, çözüm yolları araştırılır. Kitap ve kütüphane sevgisi işlenir.
Kütüphane Haftasının amacı, öğrencilerde okuma alışkanlığını kazandırmak, kitap sevgisini artırmak ve bizlere kütüphanelerin önemini anlatmaktır.
Kütüphaneler; toplumların varoluşu ve bilginin yazılarak kitaplaştırılması ile başlayan sürece eşdeğer olarak kendiliğinden ortaya çıkmış gibi görünen; kitap muhafaza edilen kurumlar olarak göze çarpmaktadır. Aslında kütüphaneler bilginin arşivlendiği ve gelecek nesillere aktarımında köprü görevi ile var olmaya çalışan değeri tartışma götürmez kurumlardır
Hayatımızda bir şekilde var olması gereken kitap kendini nasıl olursa olsun bir kütüphanede bulacaktır. Yani kitabın ( dolayısı ile içerdiği bilgi itibari ile bilginin ) barınma ve ulaşılabilirliğinin sağlandığı yerler olarak kütüphaneler var olacaktır.
Kimimizin evinin bir odası, kimimizin odasının bir köşesi, kimimizin odasının bir köşesinde ki dolabı olacak veya şehrimizin en kolay ulaşılabilir yerinde bir binanın içinde bulunacaktır.
İşte bu durum ve sebepler ile hayatımızın her alanın da farkında bile olmadığımız bilgi depolarımız, bilgi evlerimiz bizlere karşılıksız ve de koşulsuz bilgi hizmeti vermek için var olacaktır ve vardır.
Geyve İlçe Halk kütüphanemizde tüm bu tanımlamaların karşılığı olarak değerli okuyucularına ilçemizde hizmet sunmaktadır. Kütüphanemiz okuma salonu, çocuk kitapları, yetişkin kitapları, kaynak kitaplar ile faaliyetini sürdürmektedir.
İlçemizde kütüphane anlayışı maalesef yeterli seviye değildir. Bu durumun ülkemizdeki genel okuma alışkanlığımızın düşük olması ile bağlantılı olduğunu biliyoruz. Toplumumuzda kitap okuma alışkanlığı az olmasına rağmen okuma sevgisi de bir o kadar fazladır. Zaten problem de aslında sevdiğimiz bir şeyi yapmadığımız için bizlerdedir.
Ülkemizde var olan bu sorunu aşmak için alışkanlıklarımızı kazandığımız çocukluk yaşlarımıza gidemeyeceğimiz malumdur.
Çocuklarımızın aynı sorunun içinde olmasını istemediğimiz için okuma yazma öğrenmeye başlamadan çocuklarımıza kitap ve önemi hakkında alışkanlıklar kazandırmalı gerekli bilgi ve dökümanı daha okuma yazma öğrenmeden sağlamalıyız.
Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için kitaplar almalı, evimizde onlara kitap okuma programı düzenlemeli ve en az haftada bir kez kütüphaneye gelmelerini teşvik etmeliyiz.
Eğer bu alanda başarılı olamazsak yani okuma alışkanlığımızı geliştiremezsek Kütüphane sayımsız ülke genelinde 1118 olarak kalacak veya azalacak fakat kahvehane sayımızda 600 binden daha fazla sayılara ulaşacaktır. Hemen bu gün den başlayarak okuma meselemizi ailemizin en önemli işi haline getirerek geleceğimizin inşasına başlamalıyız. Aksi halde toplum olarak cehaletimizin başımıza getireceği felaketleri hepimiz biliyor ve şahit oluyoruz.
Son olarak boş zamanlarımızda kitap okumak değil kitap okumak için boş zamanlar yaratmalıyız.
Sözlerime son verirken ünlü yazar Maksim gorki nin şu cümlelerini paylaşmak isterim.
Kitapları seviniz, onlar yaşamınızı daha çekici bir hale sokacak, size dostça hizmet ederek düşüncelerin, duyguların ve olguların dolaşık ve gürültülü karmaşasında, yolunuzu bulmanıza yardım edecek, kendinize ve başkalarına saygı duymayı öğretecek, yüreği ve aklı dünya ve insanlık sevgisiyle dolduracaktır.
51.kütüphaneler haftamız kutlu olsun
Sevdiğim Söz:Okumadan edindiğim biricik fayda bilgisizliğimi gittikçe daha iyi görmek olmuştur.
Descartes
Kitap Tavsiyesi:Gelibolu 1915 Savaşla Başlayan Dostluk.
Yazarı Kevin Fewster - Vecihi Başarın - Hatice Hürmüz Başarın
#