Altınlar ‘yetime’ gitti
Gün parasıyla 30 yetime annelik yapacaklar.
“Yetimlerin halinde en iyi anneler anlar” diyen ev hanımları, altın gününü, yetim gününe dönüştürdü. Ev hanımları, bir yılda Afrika’da 30 yetime sahip çıkacaklar.
Ümraniye’nin Tantavi Mahallesi’nde Çarşamba günü hummalı bir hazırlık vardı. Ayda iki kez düzenlenen ev kadınlarının vazgeçilmezi ‘altın günü’ için yapılan hazırlıktı bu. Ancak bu ‘altın gününü’ emsallerinden ayıran çok önemli farklar var. Birincisi alışılmışın aksine bu ‘gün’ için hazırlanan mönü, sekiz çeşit börek yerine tavuk-pilav ve şekerpare tatlısından oluşuyor. İkincisi ve daha da önemlisi bu ‘gün’de toplanan para, ev kadınları tarafından Afrika’daki yetimlere bağışlanıyor.
APARTMANA ASILAN AFİŞ YIRTILDI
‘Yetim günü’nün sahibi Fatma İlhan Köse, dört çocuk annesi bir ev kadını. Altın günlerini, ev ekonomisine katkı olarak tertiplediklerini söylüyor. 15 günde bir yapılan bu ‘gün’ler için ev kadınlarından yaklaşık 100 TL toplanıyormuş. Televizyonda gördükleri yoksul ve çaresiz Afrikalı yetimler için yüreklerinin paralandığını belirten Köse, ‘altın gününü’ ‘yetim gününe’ çevirmeye karar vermiş. Kimse Yok Mu Derneği’nin kampanya afişlerinden etkilenen Köse, derneğe telefon açarak kampanya hakkında ayrıntılı bilgi almış. Ardından dernekten ‘yetim kampanyası’nın afişini tedarik etmiş. Oturduğu apartmana Kimse Yok Mu Derneği’nin afişini asan Köse, ilk günlerde büyük zorluklarla karşılaşmış. Hatta apartmanın duyuru panolarına astığı afişi yırtanlar olmuş.
CAMDAN CAMA ‘TWEET’
Zorluklar Köse’nin azmini kırmamış. Durumu komşusu Ünzile Can’a (31) açmış. Ünzile Can’da ev kadınlarının ‘twitter’ı camdan cama haber ağı sayesinde hem diğer komşularını ve hem de ailesini durumdan haberdar etmiş. Köse, ev kadınları vasıtasıyla dalga dalga yayılan bu dayanışma hareketi ile yetimler için toplam 30 kişiden yardım topladıklarını söylüyor. Aralarında katılımcıların ağabeyleri ve Gümüşhane Kelkit’ten 10 kadın bile var. Güne gelmeyip tavuk-pilav yemeseler bile Gümüşhaneli ev kadınları her ay yetimler için para göndermeyi taahhüt etmiş.
ORGANİZASYONDAN KOCALARIN HABERİ YOK
Köse “İlk günlerde yürümez diyenler çok oldu. Çünkü İstanbul gibi bir yerde yaşıyorsunuz. Hayat şartları çok zor. Dört tane çocuğa bakıyorsunuz. Bir bakıma eşlerinize bağımlısınız. İlk günler çok ağladım; ama zorlukları Allah’ın inayetiyle komşularımızla aştık. Ev kadınlarının birçoğu eşlerine bile durumu söylemedi. Ev harçlıklarından feragat ettiler. Bir yılda 30 yetime bakmayı hedefliyoruz” diyor. Güne katılanların ablası Filiz Yıldız gözü yaşlı bir şekilde ‘sayılarının artması için çabaladıklarını’ söylüyor.
YETİMLERİN HALİNDE EN İYİ ANNELER ANLAR
Köse’ye büyük destek veren komşusu Havva Ak ‘neden yetim’ sorusuna “Bizde anneyiz. Şefkat duygularımız önde. Sokakta bir çocuk düşse bizim canımız yanar. Bugüne kadar kimse bir yetime bakın demedi. Bu günler vasıtasıyla aile bütçesine katkıda bulunuyorduk. Evimizin bir açığını kapatıyorduk. Bunun yerine ‘yetim günü’ yapalım istedik. Çevremde yetim kalan aileler var. Dayım eşini kaybetti ve çocukları ortada kaldı. Bu proje ortaya çıkınca aklıma hemen onlar geldi” şeklinde cevap veriyor.
KİMSE YOK MU ORGANİZE EDİYOR
Güne katılan Aysun Mert, ‘yetim günü’nden apartmana asılan afiş sayesinde haberdar olmuş. Çocuklara düşkün olduğunu söyleyen Mert’in, hayallerini koruyucu aile olma fikri süslüyormuş. Mert’e göre çocuğu babasız büyütmek neredeyse imkansız. Üç çocuğu olduğunu söyleyen Mert “Babaları hayatta olmalarına rağmen onlara güçlükle bakabiliyorum. Babalarının yokluğunu ise hayal bile edemiyorum” diyor. Güne gelmesinin bir diğer sebebi de güne katılanları yakında tanıması ve güvenmesi. Mert’e göre ‘gün’ olarak yardım toplanmasının bir diğer yararı da ev kadınların için ayda bir yaptırımı olması. Öbür türlü evin kapısını kapatan ertesi gün rehavet göstererek bu yardım kampanyasını unutabilir. Son olarak Köse, bu kampanyanın tüm Türkiye’ye yayılmasını gerektiğinin altını çizerek “Biz merhamet sahibi bir toplumuz. Ekonomik imkanlar bahane edilmemeli. Çünkü kadınlar isterse ayda bir bile olsa bir araya gelip imkanları çevresinde böyle bir gün tertip edebilirler. Şurası unutulmamalı ki yardım etmenin verdiği manevi lezzet, hiçbir dünya nimetinde yok” şeklinde sözlerini noktalıyor.
ALO! YETİM GÜNÜ DÜZENLEMEK İSTİYORUM…
Kamu yararına çalışan dernek statüsündeki Kimse Yok Mu’nun gözetiminde gerçekleştirilen yetim günleri, ev hanımlarına daha çok güven veriyor. Yardımların yerine ulaştırıldığını görmek onları daha da teşvik ediyor. Kimse Yok Mu Derneği yetkilileri ise yetim günü düzenlemek isteyen ev hanımlarının 44 44 593 numaralı danışma hattını aramalarının yeterli olduğunu söylüyor.
Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER