Kütüphane Taşınıyor

1969 yılından beri Geyve Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermekte olan, Elvan Bey İmareti Restorasyonu İçin Ön Çalışma Başlatılacağı için yeni yerine taşınıyor.
Editör Editör

Sakarya’nın ayakta kalan en eski yapılarından biri olan Geyve Elvan Bey İmarethanesi; Geyve Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliği ile restore edilecek.

Elvanbey Zaviye’si veya imaret olarak 1450 yılında inşa edilen yapı, günümüze dek bütün özelliklerini muhafaza edegelmiştir. 1969 yılından beri İlçe Halk Kütüphanesi olarak kullanılan imarethane, Mevlana Celaleddin Rumi'nin oğlu Sultan Veled'in kızı Mutahhara Hatun'dan doğan Germiyan beyi Süleyman Şah'ın kızı Devlet Hatun'un Yıldırım Bayezid’a gelin getiren atı yedekleyen çeşnigirbaşı (basılan paraların ayarına bakan veya asçıbaşı) Paşacık Ağa'nın oğlu olan Elvanbey tarafından yaptırılmıştır. Yapının bahçesinde imaretin banisi Elvan Bey'in mezarı bulunmaktadır. Üç kubbeli olan Elvanbey İmaret Camii veya Zaviyesi 1698 ve 1969 yıllarında iki kez tamir görmüştür.

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya ve Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü’nde inşaat teknikeri olarak görev yapan Seyfullah Kılıç incelemelerde bulunmak üzere Elvan Bey İmareti’ni ziyaret etmişti. Sakarya ilinin ayakta kalan en eski binası olan ve 1451 yılında Elvan Bey’in oğlu Sinanbey ‘e Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan Elvan Bey İmareti varlığını halen sürdürüyor.

Günümüzde Geyve İlçe Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermekte olan Elvan Bey İmareti’nin restorasyon ön çalışması hakkında bilgi veren Seyfullah Kılıç: “Binamız yapı şekli olarak ters T şeklinde yapılmış bir bina. Zamanında, aşevi, namazgâh ve zaviye olarak hizmet vermiş. Geyve Belediye başkanı Murat Kaya’nın daveti üzerine buraya geldim ve binanın restorasyonu hakkında gerekli notlarımızı aldık.” dedi.

Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya: “Geyve’miz için tarihi bir miras olan Elvan Bey İmareti, bakım görmediği için günden güne daha da yıpranmakta. Bir tarihin göz göre göre yok olmasına asla izin veremeyiz. Sayın Kılıç’ın yaptığı tetkik ve incelemelerden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü ile irtibata geçerek Elvan Bey İmareti’nin restorasyonu için yapılması gereken ne ise onu yapacağız.”dedi.

Yapılacak çalışmalardan sonra müzeye dönüştürülmesi planlanan tarihi yapının içinde bulunan kütüphane, Geyve Kaymakamlık Kültür Merkezi ve Öğretmenevi bünyesinde kendine ayrılan yere taşınıyor.

Mustafa Hamdullah ERGİN/GEYVE HABER


 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs