Valilikten Tüpraş Açıklaması

Sakarya Valiliği Anadolu Vakit Gazetesinde çıkan haber sonrasında Sapanca Gölünden TÜPRAŞ'ın su almasıyla ilgili açıklama yaptı.
Ali ARICI Ali ARICI

Adapazarı'nın içme suyu ihtiyacını taşıyan Sapanca Gölü'nden 2006 yılında 50 milyon metreküp su çekildiği belirtildi. İzmit TÜPRAŞ'ın ise kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Sapanca Gölü'nden yılda 12,5 milyon ton su çektiği kaydedildi.

Sakarya Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Sapanca Gölü'nün içmesuyu havzası olduğundan dolayı gölden içmesuyu haricinde sanayi amaçlı su çekilmesiyle ilgili çeşitli tarihlerde Valilikçe olumsuz görüşlerin gündeme getirildiği belirtildi. Ancak açıklamalara rağmen bazı gazetelerde yayınlanan haberlerin maksadını aştığı ileri sürüldü.Haberler üzerine gölden içmesuyu haricinde sanayi amaçlı su çekilmesiyle ilgili TÜPRAŞ'tan bilgi istenildiği kaydedildi.

Valiliğin bilgi talebi üzerine TÜPRAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, Sapanca Gölü'nden çekilen su miktarı çeşitli yayın organlarında iddia edildiği gibi yılda 40 milyon ton olmayıp, Körfez Petrokimya ve Rafinerisi ile birlikte toplam 12.5 milyon ton olduğu vurgulandı.

TÜPRAŞ yaptığı yazılı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

" TÜPRAŞ, ülkemizin hampetrol ve akaryakıt ihtiyacını karşılamak üzere, yılda 27.6 milyon ton hampetrol işleme kapasitesiyle kurulmuş tek rafineri şirketidir. Hampetrolün ürünlere ayrıştırılması sürecinin tüm aşamalarında su kullanılmaktadır. İzmit Rafinerimizde işletme, soğutma ve buhar üretimi için kullanılan Sapanca Gölü'nden çekilen su miktarı çeşitli yayın organlarında iddia edildiği gibi yılda 40 milyon ton olmayıp, Körfez Petrokimya ve Rafinerisi ile birlikte toplam 12.5 milyon tondur. Şirketimizin İzmit ile Körfez Petrokimya ve Rafineri Tesislerinde kullanılan su, tesislerin kuruluş tarihleri olan 1960 ve 1965 yıllarından bu yana" Su İsale Hattı" aracılığı ile Sapanca Gölü'nden karşılanmaktadır. İGSAŞ (İstanbul Gübre Sanayi A.Ş) kuruluşunda bir İPRAŞ (İstanbul Petrol Rafinerisi A.Ş şimdiki İzmit Rafinerisi) iştiraki olduğu için bir çok teknik ve idari konuda işbirliği yapılarak, bunlar bir protokol ile kayıt altına alınmıştır. Zaman içinde gerçekleşen yapısal değişikliklere karşın, teknik konularda işbirliği devam etmiştir. Taraflarca 2004 yılında düzenlenen bu protokol yalnızca ham su kullanımı ile sınırlı olmayıp, hidrojen, düşük basınçlı buhar, araç, gereç, iş gücü desteği ile bina kiraları başlıklarını da içermektedir. TÜPRAŞ'dan İGSAŞ'a verilen su karşılığı alınan bedel ticari kazanç amaçlı olmayıp, suyun Sapanca Gölü'nden nakli için kullanılan elektrik enerjisi ve işçilik gibi giderleri kapsamaktadır. Suyun miktarı ise bazı basın organlarında ifade edildiğinin aksine yaklaşık ayda 1.600 ton dolayındadır. Diğer taraftan söz konusu su kullanımına ilişkin olarak, göl seviyesini olumsuz etkilemediği, gölün kirlenmesine neden olmadığı gibi mevsimsel koşullara bağlı olarak göl seviyesinin aşırı yükselerek sel ve su taşmalarını önlediği, suyu kullanma hakkımızın Medeni Kanun'dan doğduğu, bu durumun da, 1995 ve 1996 yıllarında Milli Emlak Müdürlüğünce şirketimize tahakkuk ettirilen kullanım bedellerinin mahkeme kararıyla (Sakarya 1.İdare Mahkemesi 1995/1667 Esas ve 1997/852 Karar sayısı, Danıştay 6. Daire 1997/4331 Esas, 1998/4497 Karar) iptal edilmesi ile teyit edildiği,bunun dışında halen görülmekte olan veya tarafımıza intikal eden herhangi bir davanın bulunmadığı, kamuoyunun bilgisine sunulur.Ayrıca son dönemde bölgemizde yaşanan su sıkıntısının giderilmesi amacıyla mevcut tüm olanaklar kullanılarak sosyal sorumluluk anlayışımız gereği, İZSU'nun koordinasyonunda belediye hatlarına su verilerek TÜPRAŞ hatlarından su beslemesine devam edilmektedir."

Diğer taraftan Valilik tarafından yapılan açıklamada Sapanca Gölü'nün Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından "İçmesuyu havzası" ilan edildiği hatırlatıldı. Adapazarı'nın içmesuyu ihtiyacını karşılamak için gölden 2005 yılında 45, 2006 yılında 50 milyon metreküp su çekildiği ve 2007 yılında yaklaşık 55 milyon metreküp su çekilmesinin planlanlandığı ifade edildi.

TÜPRAŞ'ın Kocaeli sınırları içinde bulunduğu belirtilirken, su havzasının Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ADASU'nun yönetiminde olduğu kaydedildi.


(Medyabar)

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs