Cuma Hutbesi(Selam Adabı)

Selamın lügat manası: Allah'(C.C.)ın Selameti, Sağlık ve esenliği üzerinize olsun.

Istılahi manası ise: Benden size zarar gelmez. Benim yanımda rahat olunuz. Manalarına gelir.
Editör Editör

Avrupa’da, geceleyin iki şahıs karşılaştığı zaman, tokalaşmak suretiyle karşısındaki kişiye kendisinden zarar gelmeyeceğini anlatmaya çalışırdı. Karanlıkta gelenin dost veya düşman olduğunu ancak böyle anlarlardı. Günümüzde tokalaşmak buradan gelmektedir. Aslında İslam’a göre Selam verdikten sonra karşılıklı olarak iki el ile Musafaha etmek vardır.

Allahü Teâlâ Hz.leri Kalemi yarattıktan sonra ona; “ yaz ya Kalem” dedi. Kalem; “ne yazayım? Ya Rabbi” dedi.

Allahü Teâlâ; “Besmeleyi Şerife’yi yaz. Ya Kalem.” dedi. Kalem Be harfini yazınca ondan bir Nur çıktı. Sin harfini yazınca, her dişinden birer Nur ırmağı çıkarak akmağa başladı. Mim harfine gelince ondan öyle bir Nur çıktı ki 7 kat yerler ve 7 kat gökleri kapladı. Kalem bu durumu görünce çok şaşırdı ve “Ya Rabbi bu ne Nur'dur?” dedi. Allahü Teâlâ; “Ahir Zamanda yaratacağım, Muhammed Mustafa'nın Nurudur.”dedi.

Kalem; “Ya Rabbi Destur(Müsaade-İzin) verde ona Selam vereyim.” dedi. Selam verdi. Allahü Teâlâ; “ Kime Selam verdin. Ya Kalem.” dedi. O da; “ Ahir zamanda yaratacağın Sevgili Habibin,Resülün ve Kulun Muhammed Mustafa'ya” cevabını verince.Allahü Teala; “ O henüz yaratılmadı. Ruhlar Âleminde” dedi. Kalemin vermiş olduğu Selamı bizzat Allahü Teâlâ hazretleri kendisi aldı. Onun için Selam vermek Sünnet, Alması Farzıayn'dır. Çoğunlukta selam verildiği zaman bir kişi alırsa, Farzı Kifaye olur.(Cenaze Namazı kılmak gibi.)

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Sahabeleriyle birgün sohbet ederlerken, Bir sahabi gelip; “ Esselamü Aleyküm” diye selam verdi. Efendimiz; “10 Sevap(Ecir) kazandı.” dedi. Biraz sonra bir kişi daha geldi. “Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah” diye selam verdi. Efendimiz; “20 Sevap kazandı.” dedi. Sohbete devam ederlerken, üçüncü bir kişi geldi. “Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü” diye Selam verdi. Efendimiz; “30 Sevap kazandı.” Buyurdular.

Selamün Aleyküm tekildir, Esselamü Aleyküm, Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah,Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü ise çoğuldur. Birden ziyade kişilere tekil selam verileceği gibi, çoğul selam verilmesi daha efdaldir. Selamün Aleyküm demek: “Allah'ın Selameti, Sağlık ve Esenliği üzerinize olsun.”demektir. Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllah demek; “Allah'ın Selameti, Sağlık, Esenlik ve Rahmeti üzerinize olsun.” demektir. Esselamü Aleyküm ve Rahmetüllahi ve Berekatühü ise; “Allah'ın Selameti, Sağlık, Esenlik, Rahmet ve Bereketi üzerinize olsun.”manasına gelir.

Selam alınırken aynen misliyle alınır. Ancak burada Selam alınırken; “Ve Aleyküm selam” denir. Buradaki ve Vav'ı atıfa'dır Ve Sizlerinde üzerine olsun demektir. Selam Verdiğimiz vakit alınmazsa, Benim selamım benim üzerime olsun manasına gelen; “ Esselamü Aleyye” diye kendi Selamımızı kendimiz alır ve Selamı Muallâkta(boşlukta) bırakmayız.

Eve girdiğimizde eğer kimse yoksa; “Esselamu Aleyna ve ala ibadillahissalihin” diye, Bir Mezar veya Mezarlık yanından geçerken; “Esselamü Aleyküm Ya ehli kubur diye veya Esselamü Aleyküm dare kavme mü'minun.” diye selam verir ardından şöyle dua ederiz. “Ve ene İnşaallahü biküm lahikun es'elüllahi li velekümül afiyete.”

Yukarıdan gelen, Aşağıdan gelene, vasıtalı veya binitli olan yaya olana, az çoğa, küçük büyüğe Selam verir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) “Selamı aranızda yayınız. Selamlaşmak suretiyle aranızda diyaloğ kurunuz.” Buyurmuşlardır. Başla, El kol işaretiyle, Klakson çalarak veya Merhaba, Günaydın diyerek Selam verilmez.

Ancak Selam vereceğimiz kişi veya kişiler uzakta ise onlara El, Kol, Baş ve Klakson ile işaret verirken ağzımızla da Selam ifadesini kullanırsak olur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ömründe bir kere olmak üzere uzakta olan kişiye elini kaldırarak selam vermiştir. Askerin el kaldırarak selam vermesi buradan kalmıştır.

Haram ve Mekruh işi işlerken, ağzında sigara varken, Ezanı Muhammedi okunurken(Çünkü orada o anda Ezanı Şerifi takip etmektedir) Küçük büyük Abdest bozarken veya Hamamda Selam verilmez.

Müslüman Hanımlara Selam verilir. Ancak genç bayanlara Selam verince bir fitne korkusu varsa verilmez. Merhaba Selam yerine geçmez. Manası Hoş Geldiniz demektir. Ancak Selam verdikten sonra Merhaba denirse; “Hoş Geldiniz. Safalar getirdiniz.” Manasına kullanılmış olur.

Birbirimizle karşılaştığımız zaman Selamı bol, Sağlıklı, Esenlik, Rahmet, Bereket dolu günler dilerim.

Sağlıcakla kalınız.

Mustafa Hamdullah ERGİN
mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
TEL OFİS: 0 264 517 52 90
“ GSM: 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90

 

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs