Hem Yaz Hem Öğren 'Yazın da Öğren’
Hamit ÖZCAN
‘’Hiç ölmeyecek gibi dünya için yarın ölecek gibi ahiret için çalışın.’’buyuran Peygamber Efendimiz’in bu sözü şimdi daha iyi anlaşılıyor.Aslında bu sözüyle Efendimiz bize çift kanatlı olmanın gerekliligini ifade ediyor.Bu hadis-i şerif aynı zamanda,dünya için olsun, ahiret için olsun, yapılacak işleri ciddiyetle ele alınması gerektigine işaret ediyor.
Günümüzde yeni nesil tek kanatlı yetişiyor.Oysaki dünyaya yüzyıllarca nizam ve intizam veren ecdadımız din ve fen ilmini bir arada almış ve egitimlerini çift kanatlı olarak tamamlamışlardır.
Osmanlı medreselerinde degişik zamanlarda, farklı dersler okutuluyordu. Dini ilimlerden fıkıh,kelem, hadis, tefsir, feraiz, usul-i fıkıh; akli yani müspet ilimlerden ise mantık, belagat, lügat, sarf, nahiv, hendese, tarih, kimya, tıp, felsefe gibi ilimler beraber okutulurdu.Hatta güzel sanatlardan mesleki bölümlere kadar çok çeşitli ilim dallarıda mucuttu.
Onlar hayata çift kanatlı uçtular
Çift kanatlı eğitim alıp ilim dünyasına katkılar yapan veya tarih yazan ecdadımızdan sadece birkaçını sayacak olursak durum daha iyi anlaşılır.Bilginlerin hükümdarı ile isimlendirilen İbni Sina, yaptıgı bazı eserleri taklidini bugün bile yapabilmek oldukça zor olan Mimar Sinan, batı ve dogu ilim dünyasının astronomi ve matematik alimi Ali Kuşçu , Amerika kıtasının ilk ve en dogru haritasını çizerek onu dünya medeniyetinin huzuruna çıkaran Piri Reis,yenilmez ve çagdaş ordusuyla ün yapan Napolyon un dogu rüyasına son veren Hafız Cezzar Ahmet Paşa bunlardan birkaç ilim adamımızdır. Bugün ABD kongre binası salonunda kanun hazırlayan ve uygulayan büyük şahsiyetler olarak gösterilen Kanuni Sultan Süleyman ve bir devri kapatan Fatih Sultan Mehmet Han büyük devlet adamları olarak karşımıza çıkar.
Bu isimlerden onlarca hatta yüzlerce sayabilmek mümkün. Hepsinin ortak noktası almış oldukları çift kanatlı egitimdir. Dönemlerinde yapmış oldukları katkılar sebebiyle bugün bile kendi alanlarında saygın bir yere sahiptirler. Her birinin yazmış oldukları eserler veya katkılar tüm dünyaya yol göstermişdir.
Ne zaman ki osmanlıda fen ve din ilmi ayrı ayrı öğretilmeye başlandı, ilmin merkezide o günden beri zayıflamaya başladı. Artık sahasında parmakla gösterecegimiz kişiler yetişmiyor. Bir Sinan bir Piri Reis yetişmemesini bu çerçevede degerlendirebiliriz. Tek kanatlı olarak yönlendirilmeye çalışılan nesilden böyle büyük isimler maalesef yetişmemektedir.
İkinci kanat için bir fırsat
Bu yıl ilk eğitim sezonu bitti,ikinci eğitim sezonu Ramazan ayı sebebi ile ayrı bir güzellikle başladı. Aynı zamanda ömür defterimizi nasıl doldurmamız gerektigine örnek bir yapı teşekkül etti. Eğitimde iki kanatlı olmanın zaruretini bir kez daha hatırladık. Çünkü insan hem dünyayı hemde ahireti yaşayacak. Sadece birine göre adım atması onun tek kanatlı olması ve başarısız olması demektir. Asıl ve tam eğitim, iki kanatlı gerçekleşebildigi zaman tecelli etmektedir.
Birine ne kadar hevesli isek digerine de o kadar ilgi duymalıyız. Birine ne kadar ısrarcı isek digerinde de o kadar azimli olmalıyız. Her ikisi için gayret ve sebat etmeliyiz. Çünkü iki kanat sadece ahiret için degil yaşadıgımız her sahada, her meslekte, her alanda lazım olan bir şey.Elbette ki doktor olmak güzel bir şey;ama vicdanlı olmak şartıyla.Zengin olmak güzel şey; zekatını, sadakasını vererek dürüstlük şartıyla. Hoca olmak güzel şey;gayret şartıyla. Talebe olmak güzel şey; azim ve gayret şartıyla. Esnaf olmak güzel şey;dürüstlük şartıyla. İdareci olmak güzel şey;adaletli olmak şartıyla. İbadet ehli olmak güzel şey; takva şartıyla. Alim olmak güzel şey; irfan şartıyla. Dost olmak güzel şey;acıları paylaşmak şartıyla. Hakikati yazmak ve konuşmak güzel şey; yaşamak şartıyla. Tabiki Ramazan ayına kavuşabilmek güzel şey;istifade etmeye gayret şartıyla. Bütün bu şartları gerçekleştirmenin tek yolu da iki kanatlı egitimdir.
#