Kamulaştırmaya Vatandaş Tepkisi
Editör
Örencik Köyünde ikamet edip yerleri HES için kamulaştırılan vatandaşlarla görüştük.
Örencik Köyünden İsmail Turan: “HES için Sakarya Nehri kenarında bulunan bahçem keşif yapılmadan alınıp bedeli bankaya yatırıldı. 2 yıl sonra sizin için yatırdığımız para fazla denilip yarısına el konuldu. Avukat paraları ise bizden isteniyor. Bizim için yatırılan paradan iki sene sonra keşif çıkarılıyor. Üzerinde ceviz ağaçlarım olduğu halde kavaklık diye beyan edilip daha sonra ise sadece tarla deniliyor. Hakkımız bu mudur?”dedi.
Örencik Köyünden Nihat Ören: “Aynı güzergâhta olup ta bizden yukarıda olan Dereköy sakinlerinin kamulaştırılan yerlerine bizim yerlerimizden daha fazla para veriyorlar.
HES için acele el koyma yasasına göre alınan yerlerimde verimli kiraz ağaçlarım var idi. Bizim için yatırılan bedel daha sonra yarıya indirildi. Avukat paralarını da bizim vermemiz istendi.
Bahçemdeki kiraz ağaçlarım en erken olan Hasan Kazak cinsi idi. Cebimizde hiç para olmayıp pazara giderken Kiraz mevsiminde sadece bu cins kirazlardan 2 veya 3 kasa toplayıp pazara götürdüğümüz zaman hemen paraya çevirir, alış-verişimizi yapardık. Cebimizde harçlığımız olurdu.
Fakat öyle bir yaptılar ki paramızın tamamını vermedikleri gibi zaman aşımına uğratmak istediklerini zannediyoruz. Paralarımız ilk yatırıldıktan 2 yıl sonra keşif gelip yaptılar. Önce keşif yapılıp bedel mi ödenir? Yoksa önce para yatırılıp, sonra mı keşif yapılır?”dedi.
Örencik Köyünde mukim Mehmet Turan: “Yerlerimizi HES için hemen acele el koyma yasası gereğince elimizden aldılar.
Hesabımıza yatırılan paraların daha sonra yarısını alabilirsiniz dediler.
2 yıl gibi bir zaman geçtikten sonra keşif çıkardılar. Önce keşif mi yapılır? Yoksa önce karar mı çıkarılır?
Bu güne kadar yerimi kullanabilirdim. Üzerinde kaç yıllık meyve ağaçlarım vardı. Bunları kendi ellerimle dikmiştim. Yer üzerinde ağaç yok diye tutanak tutuyorlar, bu ağaçlar meyve ağacı değil mi? Daha bir o kadarını da kestiler.”dedi.
Mustafa Hamdullah ERGİN