SAĞLIK-Kişisel Gelişim

Stresinizi kendiniz yenebilirsiniz?
Editör Editör
Hemen hemen günlük hayatımızın adeta ayrılmaz bir parçası haline gelen stres, bilinenin aksine çokta yeni bilinen bir kavram değil.

İnsanoğlunun yaşamında çok eski zamandan beri var. Eski dönemlerde hayatta kalabilmek için yaşanan stresle, bugün yaşam mücadelesi vermek için yaşadığımız stres arasında pek fazla fark yok.

Olsa olsa sadece ismi değişmiş olur. Zira eski dönemde yaşanılan strese karşı verilen mücadele ile günümüzde verilen mücadele ve tepkiler aynı.

Bizi strese maruz bırakan durumlar nelerdir?
İş yaparken, çalışırken; vaktimizin, maddi durumumuzun yeterli olmayacağı gibi gereksinimler üzerimizde yoğun bir stres yapabilir. Misal verecek olursak; aşırı yüklü bir borç, yorgun olmamıza rağmen yapmamız gereken yorucu bir iş gibi. Ya da birden ziyade rolün üstlenilmesi…

Mesela; kadın, anne, eş, çalışan kişilerin rollerinin gerekliliğinin aynı anda ortaya çıkması yine kendimizi daha stresli hissetmemize neden olabilir. Geleceğe ilişkin beklenti veya hayallerimiz bile aşırı bir stres kaynağıdır.

Hep aynı sorunları yaşayacağımız, bunların asla çözülemeyeceği, gibi bilinçaltına yerleştirdiğimiz meseleler bu tür sıkıntıları gidermemiz yönünden daha da güç olur. Bazı belirsizliklerde kişiyi strese sokabilir.

Tahmin edilemeyen faktörler, bu tür durumlara ait kontrolümüzü kısıtladığı için daha stres verici olarak algılanabilir. Örneğin; bir iş görüşmesine çağrılmak yada operasyona girecek olmak, ameliyat edilmek…

Zaman zaman ‘olumlu’ olarak tanımlanacak olaylar bile bizleri aşırı strese sokabilir. Evlilik, okuldan mezuniyet, tatil, doğum ya da istemediğimiz bir işe başlamak…

Karar Vermek Çok Önemlidir.
Stresle baş edebilmemizin ilk şartı, stresin kişinin kendisi üzerinde oluşturduğu belirtileri tanıması, yaşam tarzına bakıp dikkat etmesi, neleri değiştirip neleri değiştiremeyeceğine karar vermesi çok önemli bir husustur.

Zira stresi ortaya çıkaran durum, kendisinden çok, o kişinin olaya ait algı ve yorumudur.

Stresle Nasıl Baş Ederiz?
Hayatta her çeşit sorunla yaşanabileceğini kabul ediniz. Para, iş, aile ilişkileri, sosyal ilişkiler ile ilgili sorunların oluşu gayet doğal ve kaçınılmazdır.

Bunları kabullenip gerçekçi olarak ele almak ilk adımınız olabilir.

Öldürmeyen acılar güçlendirir. Bazen stresli bir durumla karşılaşmış olup bu durumu bir şekilde atlatmak, bizleri karşılaşacağımız sonraki durumlara karşı daha donanımlı kılabilir.

Genellemelerden mutlaka kaçınınız. Misal verecek olur isek; biri bizleri üzdüğü zaman ‘kimseye güvenilmez’ yada bir mesele olduğu zaman ‘tüm yaşam kötüye gidiyor’ gibi yorumlar yapar isek, bu tür durumları çözmeğe yönelik kaynaklarımızı da gözden kaçırır daha da çok çaresiz kalırız.

Stresin üzerinizde meydana getireceği fizyolojik belirtilerin önüne mutlaka geçin. Nefes alıp-verme egzersizi, kas gevşeme egzersizi, spor gibi faaliyetler hem stresle başa çıkmada ve hem de beden üzerinde kontrol sağlama ile olumsuz belirtileri azaltmada büyük yardımı olacaktır.

Sorununuzu mutlaka tanımlayın. ‘Hiçbir şey yolunda gitmiyor’demek yerine, sorunları net olarak tanımlamak, onları çözülebilir hedefler olarak ele almamıza yardımcı olur.

Çözüm için seçenekler belirleyin. Problemin çözümü için uygulanabilir olan ve olmayan tüm seçenekleri listelemek suretiyle uygulanabilir olanları aralarından seçip tatbik edebilirsiniz.

Durumunuza karşıdan bakın. Bazen aynı durumla karşılaşan kişi veya bir yakınınız için ne önerebileceğinizi düşünün. Bunu düşünmek kendiniz için gerçekçi seçenekler bulmanıza yardımcı olacaktır. Beklemeden hemen harekete geçin.

Bulduğunuz en uygun çözüm yolunu tatbik etmek için hemen harekete geçin. Çözüm yolları, tüm ihtiyacınızı karşılamayabilir. Ancak bu sorunu çözülemez olarak ele almak, hiçbir şey yapmayıp oturup beklemekten ise daha karlı olmayacaktır.

Sosyal yaşamınıza, haz alacağınız zevk verici etkinliklere planlı bir şekilde zaman ayırın. Sonuç: Bütün bu saydıklarımız sizin kendi kendinize stresinizi atmanıza büyük katkıda bulunacaktır.

Yeter ki üzerimizde bulunan atalet halini atalım…

Sağlıcakla kalınız.

Mustafa Hamdullah ERGİN
mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
Ofis Tel: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90
#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs