Şifa Deposu Trabzon Hurması Pazarda

Halk arasında 'Cennet Hurması' olarak da bilinen ve kışın eksi 12 ile 18 derece arasındaki soğukta ayakta kalabilen Trabzon hurmasının kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önlediği, cilt güzelliği ve 'diyet' açısından önemli bir yere sahip olduğu belirtiliyor.
Editör Editör
Trabzon hurması (Diospyros kaki), abanozgiller (Ebenaceae) familyasından bir ağaçtır.

Trabzon Hurması yetiştiricisi Şaban Yiğit; bu meyvenin İnsan sağlığı açısından çok önemli bir meyve türü olmasına rağmen Trabzon hurmasının üretimi çok düşük seviyelerde kalmakta olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Aslında bu meyvenin kıymetini bilmiyoruz.

Türkiye'de ilk kez Artvin yöresi
Trabzon hurmasının anavatanının aslında Çin ve Japonya olduğunu, ülkemizde ise Karadeniz, Hatay ve Antalya civarında yetiştirildiğini bu meyvenin Türkiye'de ilk kez Artvin yöresinde yetiştirilmesi ve o dönemde Trabzon'a bağlı bir bucak olması sebebiyle 'Trabzon hurması' denildiğini söyledi.

Subtropik iklim meyvesi
Bu meyvenin en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirildiğini söyleyen Yiğit: "Bu meyve türü subtropik bir iklim meyvesi olmasına rağmen ülkemizde deniz kenarlarında başarıyla yetiştirilmekte. Kışın yapraklarını döker ama eksi 12 ile 18 derece arasındaki soğuğa dayanır.

Kurutularak da tüketilebilir
Taze ve kurutularak tüketildiği gibi, gıda sanayiinin tatlı, dondurma, marmelat, krema, muhallebi, kek, püre gibi alanlarında kullanılır.

Bazı yerlerde meyveler dondurularak, kurutularak, şişelenerek veya taze olarak pazarlanmaktadır. A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır.

Bağışıklık sistemine faydalı
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır.

Zafiyet ve anemi(kansızlık) giderici
Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.

Yaprakları bile faydalı
Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir.

Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir."

Şaban Yiğit sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer biz günlük olarak belli oranlarda protein, yağ ve şekeri bol olan ürünler tüketmezsek vücut ısımız düşer. Vücut ısısı düşünce de üşümeye başlarız. Bu yüzden vatandaşlarımıza özellikle kış aylarında üşümemeleri için Trabzon hurmasını öneriyoruz.

Kış günlerinin vazgeçilmez meyvesi
Vücut ısısının dengede kalması için özellikle kış aylarında ortalama 80 kiloluk bir kişinin 80 gram protein, 80 gram yağ ve 384 gram karbonhidrat tüketmesi gerekir. Bu şartlarda vücut gerekli kaloriyi yakacak ve böylelikle vücut ısısı düşmeyecektir. Bu oranlara sahip olan meyvelerin başında ise Trabzon hurması geliyor.”dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN
Araştırmacı-Gazeteci-Yazar

mh_ergin@hotmail.com
hamdullahergin@gmail.com
OFİS Tel: 0 264 517 52 90
GSM “ : 0 534 404 77 55
“ “ : 0 542 250 44 90

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs