Kelime Hazinesi ve Arttırma Metotları 1

Günlük Hayatta okuma yazma ve konuşmada Kelime Hazinemiz ne kadar olması lazım gelir?Ne akdar olursa ne olur? Siz değerli okurlarıma bunları yazmağa çalışacağım.İnşaallahü Teala.
Mustafa Hamdullah ERGİN Mustafa Hamdullah ERGİN

Kelime Hazinesi ve Arttırma metotları


 


Zirai,İktisadi ve Teknolojik yönden gelişen Memleketlerin dilide onisbette gelişme gösterir.Bu sebeple ilerlemiş Millet(Ulus)lerin dilleri,geri kalmış Milletlerin dillerinden daha zengindir.


Diller 1- Ölü Diller, 2- Yaşayan Diller diye ikiye ayrılır.Yaşayan Diller’de, 1-Tek Heceli Diller (Çince,Tibetçe gibi.), 2-Eklemeli Diller (Türkçe,Macarca gibi), 3-Gramerli (Bükünlü-Devrik) Diller (Arapça,İngilizce,Fransızca gibi) dillere ayrılırlar.Bizim dilimiz,yani Türkçe eklemeli Dillerdendir.



Osmanlı Döneminde Okul(Ekol)lar: 1- İptidai-İlkmektep(İlkokul), 2- İdadi (Orta okul), 3- Rüştiye(Lise), 4- Enderun(Fakülte-Akademi- Yüksekokul) idi. Okutman veya Öğretici,Öğretmen’lerede,Müderris(Ders Hocası-Öğretmen –Prof. ) ve Dersiam (Umum Dersler Öğretmeni-Ord.Prof..) denirdi.



Şimdiki okuldan çıkanlarla mukayese yaptığımız zaman,bu günki Öğrencilerimizin eline 15-20 yıl evvel yazılmış bir kitabı verdiğimizde,Elinde Lügat(Sözlük) yoksa bize okuduğunu anlatıp ifade edemez.Manasını söyleyemez.Yahut da kaç tane söyleyebilecek Talebe veya Öğrencimiz vardır.



Bu yazdıklarımız İnsanlar içinde böyledir. Zira Allahü Teala Kur’anı Kerimde;Hiç Bilenlerle,Bilmeyenler bir olur mu? Diyor. Tahsil yapmış kişi veya kişilerin Kelime Hazinesi(Kelime Dağarcığı),Tahsil yapmamış olan kişi veya kişilerin Kelime Hazinesinden daha Zengin olduğu gibi onun Ufku’da daha geniştir. Zira okumak İnsanın hem ufkunu genişletir ve hemde Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığını Zenginleştirir.


 


Okullarımızda Eğitim ve Öğretim gören öğrencilerimiz Tahsil hayatları içinde gün be gün gelişen Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığına sahip olmalıdırlar. Bir Dilde kullanılan Kelimelerin hepsine ve İfade gücüne,Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığı denir.



İnsanın duyduğunu,okuduğunu anlayabilmesi;gördüklerini,gördüklerini,düşündüklerini,hayallerini ve duygularını tam ve doğru bir şekilde İfade edebilmesi için Zengin bir Kelime Hazinesi veya Zengin bvir Kelime Dağarcığına sahip(İye)olması gerekir.Bunada mutlaka ihtiyacı vardır.Yoksa meramını anlatamaz.


 


Kelime Hazinesi veya Kelime Dağarcığının Zenginliği,Kültür ve Medeniyetle yakından ilgili olduğu gibi,Dilin Tarihsel gelişimi ve Coğrafi yayılma alanı ile ilgilidir.Zira Ülkemizde yesi Coğrafi Bölgede her Bölgenin kendine mahsus Ağzı olduğu gibi,Her yöreninde Kendine mahsus Şive’si vardır.Yani Tükçe’miz Her Bölge ve Yörede değişik Telaffuz edilmekte ve konuşulmaktadır.


 


Her Millet(Ulus)in kendine has Tarih’leri,Edebiyatları,İnançları,Adetleri,Gelenek(Anane)leri,Töre’leri,Dünya’ya bakış açı(Zaviye)ları ve Hayat anlayışları vardır.Her Cemiyette değişik Fikir hareketleri İcatlar ortaya çıkabilir.İşte bu ve buna benzer sebepler yeni yeni kelimelerin doğmasına sebep olur.


 


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs