Hünnap(Ünnap) Nimeti Geyve'den

Geyveli üretici Orhan Zeki Önen(77)yetiştirdiği Ünnap(Hünnap)ları pazara sunuyor.
Editör Editör

Yetiştirici Orhan Zeki Önen: "Topladığımız Hünnapları toptan 5-6 TL'den pazara veriyoruz. Pazarlar da 8-10 TL'den satışa sunuluyor. Birçok derde deva olan ve bizim yetiştirdiğimiz Ünnaplar yaklaşık olarak Ferik Elması büyüklüğüne kadar irileşiyor.

Yetiştirilmesinde damla sulama sistemi ve sistemde besin olarak Kalsiyum veriyoruz.

250 ağaç diktim. 4-5 yaşına geldikleri zaman meyve vermeğe başlayan ağaçları; betona gömülü galvaniz direklere bağlı tellere tırmandırdım.

Böyle yapmazsak dalları aşırı yükten kırılıyor. Ünnap meyvesi ağacı bazı kişilerin kapılarında da var.

Lakin bakım yapılmadığı için meyvesi yeterli derecede büyüyemiyor. Özel olarak bakımı yapılırsa irileşebiliyor. Geyve'de bahçe olarak sadece bizde var. Toptan isteyenlere de satış yapabiliriz."dedi.

Hünnap(Ünnap) Ağacı ve Hünnap Meyvesi:
Asıl vatanı Suriye olan Ünnap; Nisan-Mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açan, hoş kokulu, 4-5 m yüksekliğinde dikenli bir ağacın, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğünde bir meyvesidir.

En dış çeperi derimsi ve ince, pulpasi (yumuşak kısım) sari renkli ve tatlı lezzetlidir Ünnap da denilir. Üreticiler tarafından bahçelerde e yetiştirildiği gibi yabânî olarak da bulunur. Yabanisi İğde büyüklüğündedir. Kastarca eriği büyüklüğünde olanları da vardır.

Ağacının gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallıdır.Yapraklar karşılıklı 2 sıra hâlinde, kısa saplı, diken seklinde 2 küçük yaprakcıklıdır. Çiçekler 3-6 tânesi bir arada ve oldukça küçüktür. Çanak yaprakları 5 parçalı ve yeşil renklidir. Taç yaprakları sarı renkli, kıvrık olup 5 parçalıdır.

Diğer İsimleri : Ünnap, Çiğde, Zizypphus vulgaris, Rhamnaceae.

Güneşte kurutulan olgun hünnap meyveleri çerez olarak çay ile tüketilebilir.

Ayrıca kaynatılıp içilmekte ve reçeli de yapılıp nebati ilaç olarak kullanılmaktadır.

Faydaları:
Kanı temizler,vücuda rahatlık verir, şeker hastalığına karşı faydalıdır, hünnap yüksek tansiyona iyi gelir, nezle ve soğuk algınlığında faydalıdır, idrar söktürücü etkisi ile kabızlığa karşı etkilidir, göğsü yumuşatır, öksürüğü keser ve balgam söktürür, ünnapın kolestrol ve trigliserit düşürücü faydası var, ünnap yemişi ve hünnap suyu kalp damar hastalıklarına iyi gelir.

Hünnap yaprağı çay olarak bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır.

Hünnap Nasıl Kullanılır? Yaşken yenildiği gibi, Hünnap meyvesi toplanıp güneşte kurutulup sonra çerez olarak ya da suda kaynatılarak kullanılır.

Ayrıca kaynatılıp içilmekte ve reçeli de yapılır.

Arzu edenler bitkisel ilaç olarak kullanabilir.

Hünnap meyvesı eczacılık da 21 günlük kürler halinde (sabah aç 2 tane meyve), Kolestrol ve lipid düşürücü olarak kullanılır.

Çay: 4 bardak süte 30-60 gr. meyve konularak 15-20 dakika kaynatılır. Günde 4 kere 1′er bardak içilir. Sağlıklı günler dileğiyle..

Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER

Hünnap(Ünnap) meyvesi

Hünnap(Ünnap) bahçesi

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs