Kurban alırken dikkat edilecek 10 madde

Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi bulunmayan, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız kurbanlık hayvanların alınmaması gerektiği belirtildi.
Ali ARICI Ali ARICI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kurbanlık hayvan alımı, kesimi ve sürece ilişkin önlemler hakkında basın açıklaması yaptı.


Açıklamada, vatandaşların şu özellikleri taşıyan hayvanları satın almaması istendi:


- Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan
- Sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan
- Çok zayıf olan - Gebe olan
- Yeni doğum yapmış olan
- Yüksek ateşi olan
- Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan
- Tüyleri karışık ve mat olan
- Bakışları ve dış görünümü cansız olan
- Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan
- Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan.


TEDBİRLER


 Açıklamada, vatandaşların, köylerde kestikleri hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarını doğrudan köy muhtarına teslim etmeleri, köy muhtarlarının da bunları Bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri gerektiği belirtildi. Bir yerde bulaşıcı, salgın hastalık veya sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde, hayvan sahipleri, muhtarlar, köy bekçileri, polis, jandarma gibi zabıta ekipleri ve serbest veteriner hekimlerin durumu mülki idare amiri ya da Bakanlık il veya ilçe müdürlüklerine bildirmekle yükümlü olduğu vurgulandı.


Tedbirlere de yer verilen açıklamaya göre, ülkenin özellikle doğu ve güneydoğu sınırlarından olabilecek illegal kurbanlık hayvan girişlerinin önlenmesi için Bakanlığın koordinasyonunda ilgili kurumların katılımıyla Ağustos ve Eylül aylarında toplantılar yapıldı. Diyanetten vatandaşlarımızın kurban alımlarında küpeli, menşe, şahadetnameli ve sertifikalı hayvan almalarının vaaz ve hutbelerde dile getirilmesi talebinde bulunuldu.


Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından özellikle yolların kesiştiği noktalarda kontrol ve denetimleri artırmaları istendi. Bakanlıktan veteriner hekimlerin de yer aldığı kontrollerde, belgesiz ve sağlıksız hayvanların nakillerine izin verilmediği vurgulandı. Kurbanlık satış yerlerinin denetlenerek belge ve sağlık kontrollerinin de yapıldığı kaydedilen açıklamada, tüm sığır cinsi hayvanların küpelenerek kayıt altına alındığı belirtildi.


Açıklamada, hayvan sevk ettirecek yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken unsurlar sıralanırken kurbanlık hayvan sevki öncesinde hayvanların şap hastalığına karşı aşılatılmış olması gerektiği ifade edildi. Açıklamaya göre, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine izin verilmeyecek. Belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası, bunları taşıyan nakil vasıtalarına 3 ay süreli trafikten men cezası uygulanacak. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine de müsaade edilmeyecek.


HAYVAN KESİMLERİ...


 Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazar ve panayırları, hayvan borsaları ile Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen yerlerde alınıp satılabilecek. Söz konusu yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına izin verilmeyecek. Bu gibi yerlere kulak küpesi ve pasaportu bulunmayan sığır cinsi hayvanların alınmaları ve satılmaları yasak olacak. Belgesiz hayvanların kesiminin yapıldığı kombina, mezbaha veya kesimle yerlerinin sahiplerine idari para cezası ve tesis kapatma cezası uygulanacak. Kurbanlık hayvan alım ve satım yerleri, hükümet veteriner hekimleri, belediye veteriner hekimleri ve zabıta ekiplerince işbirliği içinde sürekli denetlenecek.


Hayvan kesimlerinin, Bakanlıktan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerlerinde yapılması gerekecek. Vatandaşlar, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilecekler.


Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimi yasak olacak. Valilikler, geçmiş yıllarda olduğu gibi cadde ve sokakları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atıklar ve iç organlarını sokak ve caddelerde bırakanlara gerekli yasal yaptırımları uygulayacak. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatikli karaciğerler ile akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek. Uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılamayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacak.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs