Ayşe Cebesoy: 'İlçe olmak Alifuatpaşa’nın en tabiî hakkıdır'

Alifuatpaşa Sivil İnisiyatif Gurubu Ali Fuat Paşa’nın manevi kızı Ayşe Cebesoy’u ziyaret etti


Ali ARICI Ali ARICI

Alifuatpaşa köy muhtarları, belediye meclis üyeleri ve beldenin kanaat önderlerinden oluşan Alifuatpaşa Sivil İnisiyatif Gurubu, Millî Mücadele Kahramanı Alif Fuat Cebesoy Paşa’nın yeğeni ve manevi kızı Ayşe Cebesoy’u evinde ziyaret etti.

Kurtuluş Savaşı Kahramanı ve mezarı Alifuatpaşa’da bulunan Ali Fuat Cebesoy Paşa’nın hayattaki tek yakını öz yeğeni ve manevi kızı Ayşe Cebesoy Sarıalp, Sakarya’dan gelen Alifuatpaşa Sivil İnisiyatif Gurubu’nu Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’ndeki evinde ağırladı. Yapılan ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Ayşe Cebesoy, amcası ve manevi babası Ali Fuat Cebesoy Paşa ile olan anılarını paylaştı.

“İlçe” olma isteğine destek istediler

Ayşe Cebesoy’u Alifuatpaşa beldesindeki gelişmelerden haberdar ederek bilgilendiren, sivil inisiyatif gurubu, Hükümet tarafından genel seçim sonrası yürürlüğe girecek olan; ‘Belde belediyelerinin kapatılarak büyükşehir sınırlarına dahil edilmesi’ sonucu Alifuatpaşa'nın da Geyve ilçesine bağlanarak bir mahalle konunuma geleceğini söyledi. Bu sorunun ise ancak Alifuatpaşa beldesinin ‘ilçe yapılarak’ aşılabileceğini dile getiren Sivil İnisiyatif Gurubu, başlattıkları ‘Alifuatpaşa İlçe Olmalı’ girişimine kendisinden destek beklediklerini iletti.

“Alifuatpaşa küçülmemeli aksine büyütülmeliyiz”

Kendisini ziyarete gelen heyetin verdiği bu habere son derece üzülen Ayşe Cebesoy, tepkisini dile getirerek, “O yöre Millî Mücadele’ye sahne olmuş, tarihî ve stratejik önem arzeden bir bölge. Bu tarihî beldenin daha da büyütülmesi ve öne çıkarılması gerekirken, daha da küçültülmek istenmesi kabul edilir gibi değil. Kuva-yı Millîye ruhunu taşıyan, Millî Mücadelenin yaşandığı tarihe tanıklık etmiş ve bağrında bir kahramanı taşıyan bir belde nasıl olur da kapatılır” diye üzüntüsünü dile getirdi.

“Bir vatansever olarak yanınızdayım”

Alifuatpaşa halkının duyarlılık göstererek oluşturduğu sivil inisiyatif hareketini çok anlamlı bulduğunu ifade eden Ayşe Cebesoy, bu konuda ne yapılması gerekiyorsa destek olacağını belirtti. Bu konuda kendisinin sürekli ve ayrıntılı olarak bilgilendirilmesini isteyen Ayşe Cebesoy, beldenin böyle bir haksızlığa uğramaması yolunda, Ali Fuat Cebesoy Paşa’nın kızı olarak değil, bir vatansever yurttaş olarak bu konuda gereken çalışmaları yapacağını vurguladı.

“Bu hatayı tarih affetmez”

Genel seçimden sonra gündeme gelecek Büyükşehir sınırlarının genişletilmesi ile beldelerin kapatılması tasarısında; Alifuatpaşa’nın tarihî misyonu gereği bundan muaf tutulmasını isteyen Ayşe Cebesoy, “Ali Fuat Cebesoy Paşa’nın manevî şahsına ve tarihe saygı adına, Millî Mücadaleye tanıklık yapmış bir coğrafyanın bağrına bastığı ve kahramanının adını taşıyan Alifuatpaşa beldesi, ilçe yapılarak onurlandırılmalı. Yoksa tarih böyle bir haksızlığı affetmez” diye konuştu.

Genel Kurmay ve Meclis’e mektup

Ayşe Cebesoy, ‘Belde belediyelerinin kapatılması’nı öngören yasanın yürürlüğe girmesi durumunda Alifuatpaşa’nın ilçe yapılarak bu kapsam dışında bırakılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve Genel Kurmay Başkanlığı’na birer mektup yazarak, bu durumun önemine dikkat çekeceğini belirtti. Cebesoy, bu konunun sonuna kadar arkasında duracağı mesajını vererek, bir yanlıştan dönülmesinin sağlanabileceğini söyledi.

“Kuvay-ı Milllîye Müzesi’ne destek verecek”

Türkiye’nin tek Kuvay-i Millîye Müzesi’nin Sakarya'nın Alifuatpaşa beldesinde bulunduğunu ve bu müzenin daha görkemli bir hale getirilerek tanıtımının sağlanması gerektiğini belirten Ayşe Cebesoy, evinde özenle sakladığı ve duvarlarında sergilediği, tarihi belgeleri ziyaretine gelen sivil inisiyatif gurubuna tanıttı. Ali Fuat Cebesoy’a ait madalyalar, fotoğraflar ve belgelerin orijinallerini Alifuatpaşa’daki Kuvay-i Millîye Müzesi’ne verebileceğini belirten Ayşe Cesoy, “Şanlı tarihimizi ve kahramanlarımızı gelecek kuşaklara unutturmamak ve tarihe tanıklık eden bu değerli eşyaları korumalıyız” diye konuştu.

Ali Fuat Paşa’yı anlatırken duygulandırdı

Kendisini evinde ziyaret eden Alifuatpaşa Sivil İnisiyatif Gurubu’na, Ali Fuat Cebesoy Paşa’nın hayatı ve Millî Mücadele yıllarını anlatırken hem duygulanıp hem duygulandıran Ayşe Cebesoy, Ali Fuat Cebosoy‘u şu sözlerle ifade etti: “O bir vatan kahramanıydı. Herşeyini vatan için vakfetmişti. Ve her zaman; ‘Asıl harbi yapanlar Mehmetçikler ve topyekün halktı. Kurtuluş’u getiren o büyük azim ve vatan sevgisiydi’ derdi.
O büyük kahraman, kendisini vatanının bağımsızlığı ve özgürlüne adadı. Zenginlik ve şöhret içinde değil bir kira evinde yaşamına veda etti. O'nu 10 Ocak 1968’de bir top arabasına koyarak, ‘Sine-i vatana dönmek istiyorum’ diye vasiyet ettiği; düşmanı memlekete sokmamak için verdiği mücadeleye sahne olan ve ölümünden sonra kendi adının verildiği yere, bugünkü Alifuatpaşa’ya defnettik. Ruhu şâd olsun...”

.....

Yaşayan tarih Ayşe Cebesoy Sarıalp

Sakarya’dan kendisini ziyarete gelen Alifuatpaşa Sivil İnisiyatif Gurubunu evinde ağırlayan Millî Mücadele kahramanı Ali Fuat Cebesoy Paşa’nın yeğeni ve manevi kızı Ayşe Ceseboy konuklarını güleryüzü ve tüm zerafetiyle etkiledi. 81 yaşındaki yaşayan tarih Ayşe Cebesoy, her köşesi tarih kokan mütevazı evinde yardımcısı Meşhure hanım ile yalnız yaşıyor. Amerika’da yaşayan bir kızı olan Ayşe Cebesoy, Ankara Muarif Koloeji’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Sosyoloji’nden mezun olarak, asistanlık yapmış Doktorosunu tamamladıktan sonra Dış İşleri Bakanlığı'nda 18 yıl süreyle Türk-Amerikan Kültür iliişkilerini yürüten önemli görevlerde bulunmuş.

Karşımızda bir tarih ve kültür abidesi

Sivil inisiyatif gurubunda bulunan gazetecilere bir röportaj veren Ayşe Cebesoy, hayatından kesitler anlatırken, aldığı görevler ve yaptığı çalışmalar insanda büyük saygı uyandırıyor.
Bu yaşına rağmen çalışma hayatını sürdüren Ayşe Cebesoy halen Türk-Amerikan Üniversiteliler Derneği’nin Genel Müdürü ve Üniversiteliler Kültür ve Eğitim Vakfı'nın yönetim kurulu üyesi ve Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

13 Kitap yayınlanmış

Hayatını, manevi babası Ali Fuat Cebesoy gibi tarih, kültür ve eğitime adayan Ayşe Cebesoy, üniversite öğrencilerine seminer ve konferanslar vermiş. Tarih ve kültür alanında yayınlanmış 13 kitabı bulunduğunu söyleyen bayan Cebesoy, şimdiki gençlerin tarihinden habersiz yaşamasına üzüldüğünü belirterek, “Tarihimiz çoğu zaman yanlış ve eksik aktarılıyor. Özellikle gençlerimizin tarihi bilgisi çok zayıf. Altın sayfalarla dolu şanlı tarihimizi doğru bir biçimde her fırsatta anlatmaya ve yazmaya gayret ettim. Geçliğimizin tarihi doğru olarak öğrenmesi ve tarihine sahip çıkması en büyük dileğim” diye konuşuyor.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs