Gökbayrak’ların gurur günü
İstanbul Tuzla'daki DEARSAN Tersanesi'nde tören yapıldı. Gökbayrak: “ TGC Karaburun Karakol Botu, projelerimiz içinde sektör açısından en önemli hususlardan birisi %70'e varan yerlilik oranına varmış olmasıdır.
Askeri maksatlı gemi inşa etmek güç bir iş olduğu gibi teslim etmek daha hayli güçtür. TGC Karaburun Karakol Botu'nda 46 bin metre kablo, 4 bin metre işlenmiş boru, 180 ton yüksek mukavemetli sac, 18 bin 818 kalem malzeme, 290 bin saat adam işçilik kullanılmıştır. Toplam 2 bin 200 teknik resim, 60 bin sayfa proje test dökümanı revize edilmiş ve hazırlanmış, 257 tane fiili test, Bin 800 deniz mili seyir yapılmış ve hava savunma atışları testi başarıyla gerçekleşmiştir". dedi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül: "Bugün askeri gemi inşa sanayimiz harp gemilerimizi tasarlayıp üretebilecek bir aşamaya geldi. Bu sayede Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile diğer güvenlik güçlerimizin gemi ihtiyaçlarını bağımsız olarak karşılayabilme imkânı doğdu." dedi.
DEARSAN Gemi İnşaat Sanayi A.Ş tarafından yapılan TGC Karaburun Karakol Botu'nun Geçici Teslim Töreni'ne Milli Savunma Bakan Vecdi Gönül, Milli Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayer, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu ve DEARSAN Gemi İnşaat Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Baki Gökbayrak, Geyve Kaymakamı İdris Akbıyık, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Geyve İlçe Emniyet Müdürü Şaban Doğan, Geyve Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Atilla Vardar, DP Geyve İlçe Başkanı Erol Atalay, Geyve Belediye Meclis Üyesi Metin Atalay, Baki Gökbayrak’ın babası Abdullah Gökbayrak, kardeşleri Ömer Gökbayrak, Sami Gökbayrak ve aile bireyleri, Geyveli emekli topçu Albay Ünal Çevik, Tuzla Piyade Okulu'nda görevli Albay Ahmet Ertürk, Göztepe Hastanesi Çamlıca Polikliniği'nde görevli Laborant Suat Güney, Geyve eski esnaflarından Hüseyin Dağlı, emekli deniz astsubay Günaydın Bolluk katıldı.
İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Bakan Gönül: "Bugün askeri gemi inşa sanayiimiz harp gemilerimizi tasarlayıp üretebilecek bir aşamaya gelmiştir. Bu sayede Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile diğer güvenlik güçlerimizin gemi ihtiyaçlarını bağımsız olarak karşılayabilme imkânı doğdu.
Gemi sanayisine verdikleri öneme değinen Gönül: "Askeri gemilerin, özel sektör tersanelerinde tasarlanıp üretilmesi faaliyetleri hedefleri doğrultusunda son dönemde Tuzla bölgesinde 5 özel sektör tersanesi ile toplam 2 milyar doları bulan gemi inşa projeleri başlatılmış ve kısmen de netice alınmaktadır. Bu projeler sayesinde gemi inşa sanayisine, içinde bulunulan kriz döneminde büyük bir destek verilmiştir. Özel sektörün inşa ettiği ilk harp gemisine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından, gemi inşa sanayiimizin kalbi ''Tuzla'' adının verilmesi özel sektörümüze verilen büyük desteğin çok açık bir ifadesidir" diye konuştu.
Bakan Gönül, "Deniz alanındaki menfaatlerin ülkeler için giderek önem kazandığı ve denizlerdeki yasal olmayan faaliyetlerin de artmakta olduğu hepinizin malumudur. Denizlerin kontrol altında tutulması tüm dünyada deniz kuvvetlerinin en önemli görev alanlarından biri olmaya başlamıştır. Bu kapsamda denizde caydırıcılık sağlayarak ülke menfaatlerinin korunması büyük önem arz etmektedir. Bu gelişmeler, görev fonksiyonları, maliyet performans oranları itibari ile ''Tuzla'' sınıfı gemilerin, dünya karakol sınıfı gemi pazarından önemli bir pay alacağını, ülkemiz savunma sanayinin ihracat potansiyeline önemli bir katkılarda bulunacağına eminim" şeklinde konuştu.
Törende yapılan diğer konuşmaların ardından TGC Karaburun Gemisinin Komutanlık Flandrası ve gemi hizmet giriş belgesi, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu tarafından gemi Komutanı Yüzbaşı Gültekin Selçuk Yıldıran'a verildi. Daha sonra, önce gemi personeli, ardından da Milli Savunma Bakan Vecdi Gönül, Milli Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Koramiral Recep Bülent Bostanoğlu gemiye binerek seyir haline geçen gemide incelemelerde bulundu.