Camiler haftası ve Hac mevsimi münasebetiyle Tarihçi yazar Turan’dan konferans

Türkiye’de her yıl Ekim ayının ilk haftası “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Editör Editör

Tarihçi yazar Mustafa Turan tarafından Geyve Merkez Sinanbey Camii Konferans Salonu’nda konuyla ilgili konferans verildi.

Mustafa Turan: “Ülkemizde her yıl Ekim aynın ilk haftası "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak kutlanmaktadır. Yeryüzünün ilk mescidi Mescid-i Haram’dır. Mescid-i Aksa ve Mescid-i Nebevi de önemli mescitlerdendir. Peygamberimiz kendi zamanındaki mescit inşaatlarında fiili olarak bizzat çalıştığını görüyoruz. Bu keyfiyet, tüm Müslümanlar için bir örnektir.”

Konuşmalarını slâytlarla destekleyen Turan sözlerine şöyle devam etti: “ Bu hafta aynı zamanda Hac mevsimine rastladığı için, bu günkü sohbetimizde ecdadımızın Peygamberimize ve kutsal mekânlara duyduğu muhabbet ile Hicazdaki imar faaliyetlerine değinelim. Ecdadımız Mekke ve Medine'ye hizmet etmeyi dini bir vecibe gibi addetmiş bu konuda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.

Hacıların rahatça Hac ibadetlerini ifa etmeleri için, suyollarını sürekli kontrol edip bakımını yapmış, yol emniyetini temin etmiş ve Haremeyn (Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere) çevresindeki mekânları da ihtiyaca göre genişletip onarımını yapmıştır.

Osmanlı, bölgeye sahip olduğu dönem içerisinde ne Peygamberimizin Ravza-i Mutahhara kubbesinden, ne de Kâbe-i Muazzama'dan daha yüksek bina yapımına müsaade etmemiştir. İmar esnasında Resülüllah'ı rahatsız etmemek için balyoz, çekiç gibi edavatın ökçelerine keçe sardırdı.

Hicaz Demiryolu'nun son durağının 1 km şehrin dışında bırakılması da hakeza bu keyfiyeti güçlendirici tutum ve davranışlardan sadece bir kaçıdır. Osmanlı'da Allah(cc) ve Rasülüllah (sav) söz konusu olduğu yerde akan sular dururdu. Kutsal olan her şeye hürmet sonsuzdu.

Ecdadımızın şu hassasiyetine de Hilmi Aydın zaviyesinden dikkat çekmek isterim: "Osmanlı döneminde Hücre-i Saadet yılda üç kere yıkanırdı. Kanuni'nin kızı Mihrimah Sultan, şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere Arafat dağındaki Ayn-ı Zübeyde suyunu Mekke'ye getirtmişti. Hudeybiye su kuyularında da hâlâ Osmanlı izleri mevcuttur. Diğer yandan Kâbe'nin etrafını çepeçevre kuşatan kubbeli yapı, II. Selim devrinde yapılmış ve planlarını da Mimar Sinan çizmiştir.”

Turan sohbetine şöyle devam etti: “Her yıl Sürre alaylarıyla oralara götürdüğü gıda çuvallarını Osmanlının yiğit evlatları sırtlanırlar ve mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev dolaşarak ihtiyaç sahiplerine kemal-i hürmetle dağıtırlardı. Kesinlikle yerli halka yük taşıttırılmazdı. Olaki içlerinden birisi Rasülüllah'ın soyundan olur düşüncesiyle. Gerçektende sözde değil, özde Harimü'l Haremeyn’di asil ecdadımız.

Onların bu hasletleri, torunları olan bizlere de yansıması gerekmez mi? Akifçe söylemek gerekirse: "Yoksa biz o muazzam ecdadın ahfadı değil miyiz?" Öyleyse o misyonu devam ettirmek için kol kola girip camilerimizin ihtiyaçlarına eğilmeli ve din görevlilerimize olan sevgi ve muhabbeti pekiştirmeliyiz.”dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

 

 

Ravza-i Mutahhara(Mescid-i Nebevi) ve Hücre-i Saadet'lerin ilk resmi. İçnde hurma ağaçlarından direklerin olduğu zaman.
#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs