Sıcak çarpması ölümcül olabilir

rakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, gerekli önlemler alınmazsa sıcak havanın sağlığa ciddi zararlar verebileceğini, sıcak çarpmasının ölümcül olabileceğini bildirdi.
Ali ARICI Ali ARICI

Prof. Dr. Yorulmaz yaptığı açıklamada, meteorolojik tahminlere göre çöl sıcaklarının geldiğini, bu tür aşırı sıcakların vücudun kontrol etme yeteneğini aşan sıcaklar olduğunu söyledi.


Vücudun normalde, terleme ile vücut sıcaklığını belli düzeylerde koruduğunu belirten Yorulmaz, ancak aşırı sıcak havalarda, özellikle nem oranı yüksek olduğunda terlemenin yetersiz kaldığını ve vücut ısısının hızla yükselerek beyin ve diğer hayati organların zarar görebildiğini vurguladı.


Yorulmaz, aşırı sıcaklar özellikle bebekler ve küçük çocuklar, hamileler, yaşlılar, şişmanlar, şeker, böbrek, kalp ve akciğer hastaları, dolaşım bozukluğu olanlar, alkol ya da ilaç kullananlar, ağır işte çalışanlar, açık havada ya da sıcak ortamda çalışanlar ve özellikle idrar söktürücü, tansiyon ilacı, sakinleştirici ilaç kullananlar için tehlikenin daha yüksek olduğunu söyledi


.Bunaltıcı sıcakların hipertansiyon, kalp krizi gibi rahatsızlıkları tetiklemekte ve uzun süre sıcak ortamda kalmak ölümcül de olabilen sıcak çarpmasına yol açabildiğini bildiren Yorulmaz, şunları kaydetti:
“Sıcak çarpmasında, vücut çok sıcaktır ancak terleme yoktur, kalp hızlı ve şiddetli çarpmaktadır, şiddetli baş ağrısı, bulantı, halsizlik vardır, daha ileri durumda bilinç kaybı hatta ölüm ortaya çıkabilir.
Sıcak çarpmasına uğramış hasta hemen serin bir ortama alınmalı ve yakında varsa sağlık kurumuna götürülmeli ya da derhal bir ambulans çağrılmalıdır. Ayrıca sıcak hava özellikle 60 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda öldürücü olabilir.
Güneş yanıkları meydana gelmişse su toplayan yerler patlatılmamalı, nemlendirici losyonlar sürülerek, ıslak soğuk havlu uygulayarak ağrı azaltılmalı ve iyileşene kadar güneşe maruz kalınmamalıdır.”


SICAK HAVA VE SAĞLIĞIN KORUNMASI


Prof. Dr. Yorulmaz, sıcakların sağlığa zarar vermesini engellemek için bol su içilmesi gerektiğini belirtti.


Yaz aylarında terleme ile su kaybının yüksek olması nedeniyle en büyük sorun vücudun yeterli sıvı alamaması olduğunu ifade eden Yorulmaz, “Bu nedenle günde en az 1,5 litre su içilmelidir. Mide bağırsak kramplarına yol açabileceği için, çok soğuk içeceklerden kaçınmak gereklidir. Keza sıvı kaybını artıracağı için alkol, çok şekerli, kafeinli içeceklerde kullanımından da kaçınılmalıdır” diye konuştu.


Açık renk, hafif, ter emici uygun giysi, şapka ve güneş gözlüğü kullanmanın faydalı olacağını belirten Yorulmaz, güneşin zararlı etkilerine karşı koruma faktörü en az 15 olan koruyucu kremler kullanarak, güneş yanıklarından korunmanın doğru olacağını söyledi.


Ağır, yağlı, kızartma, baharatlı yemeklerden ve fazla tuz tüketmekten kaçınılmalısı gerektiğini anlatan Prof. Dr. Yorulmaz, sebze ağırlıklı, sıvı yağ ile hazırlanmış yemekler ve meyvelerden oluşan bir diyetin sıcak havalarda daha uygun olduğunu bildirdi.


Çok sıcak ortamdan, çok serin ortama, ya da çok serin ortamdan sıcak ortama aniden çıkılmaması ifade eden Yorulmaz, kapalı ortamlar klima ile serinletilmeli, sık sık havalandırılmalı, içeri güneş girmesi perdelerle engellenmelisinin faydalı olacağını söyledi.

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs