"Alo, galiba ben zehirlendim!"
Türkiye'de zehirlenme etkenleri incelendiğinde yüzde 70.7 ile 'tedavi edici ilaçların' yol açtığı zehirlenmelerin ilk sırada yer aldığı görülüyor. Ayrıca haşere ilaçları, fare zehirleri, naftalin, kibrit, petrol türevleri ile çamaşır suyu, tuzruhu, deterjan gibi temizlik maddelerine bağlı zehirlenmeler de önemli bir yer tutuyor.
Son yıllarda zehirlenme vakalarındaki artış üzerine Sağlık Bakanlığı özel bir hat kurdu. Zehirlenen ya da zehirlenme şüphesi yaşananlar, (0 800 314 79 00) numaralı telefondan Zehir Danışma Merkezi'ni arayıp uzmanlardan bilgi alabiliyor.
Zehir Danışma Merkezi, ilaç etkileşimleri ve yan etkileri konusunda gerektiğinde bilgi verilmesi,
zehirli kimyasal maddelerin insanlara ve çevreye zararları konusunda resmi görüş bildirilmesi, zehirlenme ile ilgili vakalarda bilirkişi olarak hizmet verilmesi, zehirlenme vakalarının tedavisinde kullanılan spesifik panzehirlerin (antidot) temini ve dağıtımı görevlerini yürütüyor.
Merkez, Sağlık Bakanlığı'nı ilgilendiren tüm acil durumlarda, bilgi akışının yapıldığı tek resmi merkez olarak görev yapıyor. Sık zehirlenmelerin nedeni olan etkenleri saptayarak önleyici çalışmalar yapılması, piyasada bulunan tehlikeli kimyasal ürünlerin tam bileşiminin ve periyodik aralıklarla yenilenen bilgilerinin firmalardan alınması ve incelenmesi Zehir Danışma Merkezi'nin işlevleri arasında yer alıyor.
#