Adamlık Üzerine

Adam olamayanlar, adam olamamalarının hıncını "adam" kelimesinden çıkarıyorlar. Adamlık makamına çıkamadıkları için adamlık kelimesini lügatten, kitaptan, hayattan çıkarmaya azmediyorlar. Bir insan, adam kelimesinden nasıl bu kadar rahatsız olur? "Adam" kelimesini açıp TDK'den anlamına bir kez bile bakmamışlar sanırım. Sözlükteki ilk anlamı "insan"dır. Yani "adam olmak" öncelikle "insan olmak"tır. İnsandan sonra "erkek kişi" anlamına gelir.
Yusuf Talha Yusuf Talha

"Adam" kelimesi!..

Ne çekiyor bu kelime, şu feministlerden ve feminen kafalı erkeğimsilerden!..

Adam olamayanlar, adam olamamalarının hıncını "adam" kelimesinden çıkarıyorlar. Adamlık makamına çıkamadıkları için adamlık kelimesini lügatten, kitaptan, hayattan çıkarmaya azmediyorlar.

Bir insan, adam kelimesinden nasıl bu kadar rahatsız olur? "Adam" kelimesini açıp TDK'den anlamına bir kez bile bakmamışlar sanırım. Sözlükteki ilk anlamı "insan"dır. Yani "adam olmak" öncelikle "insan olmak"tır. İnsandan sonra "erkek kişi" anlamına gelir.

İş çığırından çıktı artık!.. Erkek düşmanlığı modern kadının iliklerine kadar işledi, erkeği çağrıştıran her şeyden rahatsız oluyorlar. Müthiş bir aşağılık kompleksi!.. Bu kompleksle yapılan saçma sapan eylemler, söylemler!.. Haydi, modern dünyanın çarkları arasında zihniyeti, şahsiyeti un ufak edilmiş kadının bu kompleksle saçmalamasını anlamasam da anlamaya çalışıyorum. Ama modern kadını çığırından çıkarıp şahsiyetini törpüleyip cinsiyetini ön plana çıkarıp hovardaca kullanan erkeğimsilerin, kadınlardan önce "adam" kelimesine düşman olup savaş açmasını aklım havsalam almıyor.

Önce "bilim adamı" kavramıyla başladı "adam" kelimesine karşı alerji... Neymiş efendim, "adam" kelimesi, fazla erkeksi imiş ve bu alanda çalışma yapan bir sürü kadını görmezden gelmek anlamına geliyormuş. Başladılar "bilim insanı", "bilim kadını" demeye...

Sonra "iş adamı" kavramı rahatsız etmeye başladı aşağılık kompleksi sahibi feministleri ve onlar gibi düşünen erkeğimsileri... Medya da zaten hazır onların değirmenine su taşımaya...

Koskocaman bir iş adamları(!) derneği, isminde geçen "adam" kelimesinden rahatsız olup çıkarmış. Adam kelimesinden rahatsız olup "Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği" olan isimlerini "Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği" olarak değiştirmişler.

Güler misin, ağlar mısın?

Bir milletvekili vardı yıllar önce... Başkanın arkadaşlarına "adam" demesinden rahatsız olup "Onlar adam değil, sözünüzü geri alın!.." demişti. Adamlığı kabul etmeyenlere zorla kabul ettirecek değiliz ancak bizim adamlığımıza dokunmayın.

Adam üzerine o kadar çok deyim ve atasözü var ki!.. Ne yapalım siz istemiyorsunuz diye kültürümüzden, geleneğimizden, tarihimizden vazgeçemeyiz ya!.. Siz güncel dilde bu kelimeyi kullanmayınca edebiyattan, dilden, eski eserlerden de mi bu kelimeyi çıkarıp yok edeceğiz? Silecek miyiz bu kelimeyi kültürümüzden?

"Adam etmek, cin olmadan adam çarpmak, kalıbının adamı olmamak, tam adamına çatmak, adam almak, adama dönmek, adam sırasına girmek, adam yerine koymak" deyimlerini kullanmayalım mı, çıkaralım mı sözlüklerden, kitaplardan, hayattan?

"Adam adama gerek olur. Adam adama yük değil, can gövdeye mülk değil. Adam adamdır, olmasa da pulu; eşek eşektir, olmasa da çulu. Adamın iyisi iş başında belli olur." atasözlerini ne yapalım? Bir çırpıda kurtulalım mı bunlardan da?

Mesela "insanoğlu" kelimesini de atalım mı dilimizden, ne kullanalım yerine?


Bu konuda son olarak Nef'i ne demiş ona bakalım:

 

Ey dil hele âlemde bir âdem yoğ imiş,
Vâr ise de ehl-i dile mahrem yoğ imiş,

Gam çekme hakîkatde eğer ârif isen,
Farz eyle ki el'ân yine âlem yoğ imiş...

#adam #insan #kadin #feminist #turkce #sozluk

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs