Kader, Kültür, Ekonomi ve bir Ziyaret
Dünyadan izole, olumlu ya da olumsuz gelişmelerden uzak bir hayat sürmek neredeyse imkânsızdır.
Yaklaşık iki yıldır devam eden covid 19 ve bunun değişik varyantları ile mücadele de; işte az önce belirttiğimiz olumsuz şartlara dair önemli bir örnektir.
Öyle ki tüm dünyadaki ekonomik daralma bazı iyi niyetli yorumlara göre bile yüzde yirmiler civarındadır.
Ünlü Psikanalist Carl Gustav Jung “ Siz bilinçaltınızı bilince dönüştürene kadar, o sizin hayatınızı yönlendirecek ve siz ona kader diyeceksiniz” der ve bilinçaltına etki eden tüm faktörleri ardı ardına sıralar.
Şimdi burada bunlara girecek değiliz elbette. Ancak şu var ki bizim “kader”imizi belirleyebilmemiz veya en azından ona etki edecek adımları atabilmemiz elimizde ve irademiz altında.
Bunun farkında olan bir toplum da geleceğe ayakları yere basarak daha özgüvenle bakar.
İşte bunların doğrultusunda dünyada ve ülkemizde yaşanan olumsuz şartlara kader demeyen ve bunlara karşı bir duruş, bunlara karşı bir direnme stratejisi geliştiren, içinde bulunduğu sosyo-kültürel şartlara arabesk bir tutumla yaklaşmayan bir başkan var ilimizde; Ekrem Başkan.
Geçtiğimiz hafta gerek yerel medyada gerekse bazı ulusal medya bileşenlerinde ve sosyal medyada görmüş ya da duymuşsunuzdur: “Başkan Yüce Kuzey Kıbrıs’ta” manşet ya da ifadelerini.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile beraber Ak Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Ekonomi Ticaret Derneği Başkanı Şamil Dedeoğlu’nun da bulunduğu bir heyet ile gerçekleştirilen bu ziyarette; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ile birlikte ve ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirildi.
Bu görüşmelerde Sakarya’nın ülke ekonomisine olan katkılarına, üretimine, ihracatına, kültürel zenginliklerine ve pek tabi turizme dönük olan eşsiz yüzüne vurgular yapıldı.
Hem ülke ekonomisine ve hem de ilimiz ekonomisine katkı yapmak ve yeniden bir “değer” üretebilmek için görüşmelerin sürdürülmesi gerektiği belirtildi ve kararlar alındı.
Bu ziyarette; “Sakarya doğasıyla kültürüyle coğrafyasıyla adeta şehirler şehridir” diyen Başkan YÜCE Sakarya’da tüm dünyayı misafir etmekten büyük mutluluk duyacaklarını belirtti.
Bugün itibariyle ülkemizde milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayısı 19. Ve bu listede Sakarya beş milyar altı yüz milyon dolarlık ihracat rakamı ile yedinci sırada.
31 Mayıs 1917 de kurulan Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (bugünkü adıyla Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı Akgün ALTUĞ İlimizde toplam ihracatçı sayısının dörtyüz olduğunu ve hedeflenen rakamın ise 1000 olduğunu vurguluyor.
2020 yılına ait bu rakamların içinde bulunduğumuz yıl rakamları belli olduğunda daha da artacağından ve İlimizin ihracat ve ihracatçı rakamlarının yükseleceğinden şüphe yok tabi ki.
Kendi kendine yetebilen bir toplum, bir ülke olabilmek elbette ki çok önemli.
Günümüz dünyasının diğer birçok açıdan olduğu gibi ekonomik açıdan da elinde bulunduran küresel güçlerin diğer dünya ülkelerine bıraktıkları alanlar her geçen gün daha da daralıyor ve gelişmekte olan ülkeler ve az gelişmiş ülkelerin üzerine bu gerçeklik adeta bir kader gibi çöküyor.
İşte İlimizde Başkan Ekrem YÜCE’nin öncülüğünde diğer tüm bileşenlerle birlikte yapılmak istenen şey bu kaderi kendi lehimize değiştirmeye çalışmaktır.
On yıllardır dayatılan ve kabul ettirilmek istenen bu dar alanlardan çıkmak, daha geniş ve özgür alanlarda toplumların ve en başta da refah huzur ve mutluluk arayan geniş kitlelerin açısından bir umut ışığı olabilmek çok çok önemlidir.
Bu yolda ortaya konan her çaba değerlidir ve takdiri hak etmektedir.
Selametle kalın
Abdullah Kahya
Adapostası
16 Aralık 2021