Geyve ÖRENCİK mahallesi
Gazeteci emekli öğretmen Mehmet Aydoğan, Sakarya nehri kenarına kurulmuş olan Örencik mahallesi muhtarı İsmail Turan ile görüştü.
MUHTARIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Geyve- Örencik mahallesi muhtarı İsmail Turan. 1966 yılı Örencik doğumluyum. Ortaokul mezunuyum. SGK'dan emekliyim. Çalışkan muhtar Hüseyin Özkan'ın 20 yıl azalığını yaptım. Aynı zamanda Türkiye Muhtarlar Derneği başkanı olan Hüseyin Özkan abiden çok şeyler öğrendim. Azalarım Nihat Ören, Aydın Işık, Cemal Kanbur ve Recep Kanbur ile beraber Örencik mahallesine hizmet etmeye çalışıyoruz.
ÖRENCİK MAHALLESİNİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Örencik mahallesi muhtarı İsmail Turan söze şöyle devam etti: Örencik, köyümüzün eski adı "Öğrendik " imiş. Zamanla söyleyiş değişikliğine uğrayarak "Örencik" haline dönüşmüş. Köyümüz daha önceden 1,5 km yukarıda idi. Orası heyelan bölgesi olduğu için 1982 yılında devletin Sakarya nehri kenarına yaptırıp bizlere sattığı şimdiki evlerimize taşındık. Merkez ve Kayıkbaşı diye iki mahalleden oluşur. Adapazarı'na 23 km, Geyve ilçesine 12 km uzaklıktadır. Mahalle halkının çoğu manav denilen yerlilerdir. Bir kısmı da Karadeniz kökenlidir. Toplam seksen hanedir. Halkımızın %80 emeklidir. Fındık, ceviz yetiştirerek geçimimizi sağlarız. 1985 yılına kadar Sakarya nehrinden Ali Osman amcanın kayığı ile ulaşım sağlanırdı. O yıllarda muhtar olan Hüseyin Özkan'ın gayretiyle Sakarya nehri üzerine köprü yapıldı. Ulaşım kolaylaştı.Köprünün yapılışını eski muhtarımız Hüseyin Özkan'dan dinleyelim.
ESKİ MUHTAR HÜSEYİN ÖZKAN ANLATIYOR
Hüseyin Özkan 1950 doğumluyum. 1976'dan beri 30 yıl muhtarlık yaptım. 1987'den beri Ankara'da Türkiye Tüm Muhtarlar Derneği genel başkanlığı, 2007 yılından beri Ankara'da Muhtar Dernekleri Federasyonu genel başkalığı yapıyorum. Ulusal Muhtariyet Partisini kurdum. Seçimde kazanamadık. Örencik köyümüzün eski yerinde heyelan olduğu için aşağıya taşındık.
SIFIRDAN YENİ KÖY KURDUK
Şimdiki yerleşim yerimizde Toprak İskan Genel Müdürlüğünün desteğiyle sıfırdan yeni köy kurduk. 1982 yılında çoğu ilçelerde kanalizasyon yokken biz köye kanalizasyon yaptık. Kayıkbaşı ve Merkez mahalleye birer tane okul, birer tane cami, bir tane de Sağlık Evi yaptık. Şimdiki İstanbul- Antalya duble yolu yapılırken, Örencik köyünün girişine üst geçidin yapılmasına da ben öncülük ettim.
21. YÜZYILDA İLKEL SAL İLE ULAŞIM
Sakarya nehrinden karşıdan karşıya Ali Osman amcanın ilkel kayığı ile ulaşım sağlanıyordu. Vatandaşımız sıkıntı çekiyordu. Bu durumu basına duyurmak istedim. Gazeteci arkadaşlarla görüştüm. Rahmetli Sedat Yılmaz TRT'ye ve Hürriyet gazetesine, Öğretmen Mehmet Aydoğan Anadolu Ajansına ve Sakarya gazetesine, Ali Güngör Tercüman gazetesine "Örencik halkı, Sakarya'nın azgın sularını 21.yüzyılda ilkel sal ile geçiyor. Vatandaş köprü yapılmasını istiyor." diye haber yaptılar.
BAŞBAKAN ÖZAL ve ÖĞRETMENİM BENİ TEBRİK ETTİ
Köprü yaptırmak için gerekli makamlara müracaat ettim. Siyasi düşüncelerden dolayı olur alamadım. Dernek kurduk. Köprü yaptırmak için yardım topladık. Vatandaş, verdiği paranın nereye gittiğini görünce destek oluyor. 19 Mayıs 1985 tarihinde köprünün temelleri atıldı. Altı ay sonra 29 Aralık 1985 tarihinde köprümüz bitti.
Türkiye'de devlet desteği olmadan 150 ton çekme kapasiteli yapılan tek köprü, bizim köprümüzdür. 1985 yılında köprünün açılışı için Başbakan Turgut Özal'a davetiye götürdüm. Özal, davetiyeye baktı. Başarımdan dolayı beni anlımdan öperek tebrik etti. Köprü yaptırdığımı daha sonra gazetede okuyan ilkokul öğretmenim Sadık Bıyıklı, Kırıkkale'den gelerek beni tebrik etti. Köprünün açılış törenine Başbakan Turgut Özal'ı temsilen Bayındırlık Bakanı Safa Giray, Sakarya valisi rahmetli Hayri Kozakçıoğlu, Geyve kaymakamı M.Rumi Yıldız, Adapazarı ve Geyve daire amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
KARINCANIN DUASI
Vali Hayri Kozakçıoğlu açılış konuşmasında şunları söyledi: Bu köprünün kurdelesini kesme hakkı muhtar Hüseyin Özkan'ındır. Çünkü biz devlet olarak destek olmadık, hatta engellemek istedik. Ama muhtar yılmadı, dernek kurdu. Köprüyü yaptı. Kendisini ve köprü yapımında yardımcı olan vatandaşlarımızı tebrik ediyorum.
Adamın biri vefat eder. Senelerce cehennem azabı çeker. Nihayet cennete gideceksin derler. Adam "Ben ayyaşın biriydim. Bir vakit ibadet yapmadım." der. Şu cevabı alır: "Karıncanın biri, yağmur suyunun birikintisinden geçemiyordu ki yuvasına gitsin. Sen sarhoş bir vaziyette yürürken su birikintisine düştün. Karınca senin üzerinden köprü gibi geçip yuvasına gitti. İşte o karıncanın duasıyla bundan sonra cennete gidiyorsun. Bir karıncanın duasıyla cennete gidiliyorsa, bu köprüden geçecek olan Örencik, Kızılkaya, Dereköy, Fındıksuyu halkının duasıyla zaten gidilir.
KASITLI RAPOR VERDİLER
Depremden sonra Sakarya Mühendisler Odası "Köprüden geçmek tehlikelidir." diye rapor tutmuştu. Oysaki Karasu'dan Mekece'ye kadar bizimkinden evvel yapılmış 9 köprü var. Onlar sağlam, bizimki çürük. Sebep ideolojik idi. Ben de Sakarya Üniversitesi İnşaat Fakültesinden "Köprü sağlamdır" raporu aldım. Köprümüz hizmete devam etti.
Aradan yıllar geçti. Köprümüz ihtiyaca cevap vermez hale geldi. Ulaşımımızın kolaylaşması amacıyla ikinci yeni köprüyü enerji firması AKFEN yaptı.
PİŞMANLIK DUYDUĞUN BİR OLAY VAR MI?
Eski muhtar Hüseyin Özkan: "İki şeyi yapmadığıma pişmanlık duyarım.
1. Ortaokul,
2. Soğuk hava deposu.
Köyüme bunları da yapacaktım. Komşulardan biri moral bozucu konuştu ve yapmadım. Keşke bu ikisini de yapsaydım.
MAHALLEMİZİN İSTEKLERİ NELERDİR?
Yeni muhtar İsmail Turan söze devam etti: Mahallemize içme suyu deposu yapılması için müracaat ettik. Beş senedir bekliyoruz. Kanalizasyon yapılmasını ve bazı sokaklarımızın asfalt yapılmasını istiyoruz.
MEHMET AYDOĞAN
#geyve #orencik #mahallesi #