Mehmet Akif’i bilmek Safahat’ı anlamaktan geçer
Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Asımın Nesli ve Mehmet Akif’ konulu söyleşisi ve imza günü programı ile devam etti. Yazar Yusuf Turan Günaydın, “Mehmet Akif denince akla gelen ilk şeylerden birisi Safahat kitabıdır. Mehmet Akif’i bilmek Safahat’ı anlamaktan geçer. Bu kitap Mehmet Akif’in şiirlerinin toplamından oluşur. Mehmet Akif, alçak gönüllü, mütevazı ve insanları aşırı övmeyi, övünmeyi sevmeyen bir şahsiyettir” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Asımın Nesli ve Mehmet Akif’ konulu söyleşi ve imza günü programı ile devam etti. Mehmet Akif Ersoy İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde gerçekleşen programa Yazar Yusuf Turan Günaydın, konuk oldu. Öğrencilerin yoğun ilgisinin olduğu programın sonunda Yazar Günaydın öğrenciler için kitaplarını imzaladı.
Akif’i bilmek Safahat’ı anlamaktan geçer
Yazar Yusuf Turan Günaydın, “Çocukluk yıllarımızdan itibaren en çok önemsediğimiz şair ve yazarlarımızdan olan Mehmet Akif, dil olarak Arapçayı, Farsçayı, Fransızcayı çok iyi bilirdi ve bu dillerin edebiyatlarına da hâkimdi. Mehmet Akif denince akla gelen ilk şeylerden birisi Safahat kitabıdır. Mehmet Akif’i bilmek Safahat’ı anlamaktan geçer. Bu kitap Mehmet Akif’in şiirlerinin toplamından oluşur. Aslında Mehmet Akif’in sağlığında 7 ayrı kitap olarak yayınlanmıştır sonradan tek bir başlık altıda toplanmıştır” dedi.
Akif’in Mektupları
“Mehmet Akif’i sadece Safahat ile tanımak mümkün değildir. Mehmet Akif’in Safahat’ta bulunmayan mektupları onun bilinmeyen yönlerini bize sunuyor. Şahsi çalışmamda da bunun üzerine yoğunluk gösterdim. Yayınlanmış mektupları toplayarak Mehmet Akif’i anlamaya, çözmeye çalıştım. Bu mektupların içerisinde kendisinden yaşça küçük genç dostlarına yazdığı bir takım tavsiyelerde vardır. Örneğin Asım Gönen’e yazdığı mektuplarda birden çok dil öğrenmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Özellikle batı dillerinden Fransızcayı iyi bir biçimde öğrenmesi gerektiğini yazmıştır. Bu mektuplarda oğlunun Mehmet Emin Ersoy’un hatıraları ile de karşılaşılmıştır.”
Savaş altında bir memleket
“Mehmet Akif, Kurtuluş Savaşı boyunca Anadolu’yu gezerek halkı aydınlatmaya, bilinçlendirmeye çalışmıştır. O zamanın şartlarını düşündüğümüzde savaş altında bir memleket ve yolların durumu bunun ne denli zor olduğunu gösteriyor. Babası müderris olduğu için mektep hocası kadar bilgisi vardı. Camilerde vaazlar verirdi, halkı işgalcilere karşı direnişe davet ediyordu. Üslubu etkileyici olduğu için de halk üzerinde etkisi oluyor. Mehmet Akif, alçak gönüllü, mütevazı ve insanları aşırı övmeyi, övünmeyi sevmeyen bir şahsiyettir. Onun için kullanılan tabir karakter abidesidir” dedi.