Sömürü Günleri

İnsan varlığının yaşam alanının her yerine el atan kapitalist yaşam tarzı kendi varlığının bekası için senenin günlerinin adları dahi bilinç altlarına müdahaleler ederek değiştirme çabası içindedir.

Sömürgecilik ve emperyalizm deyimleri arasında kesin bir ayırım yapılamamakla beraber günümüzde sömürgecilik deyimi pek kullanılmaz olmuştur. Sebebi ise 1945’lerden sonra neredeyse dünyada bağımsız olmayan devlet kalmamıştır.


 


Bugün emperyalizm deyimi daha fazla kullanılmaktadır. Emperyalizm : bir dervletin diğer bir devlet üzerinde ister maddi, ister manevi olsun bir kontrol kurması veya üstünlük sağlamasıdır. Bu emperyal devletlerin varlıklarını sürdürebilmesi için askeri veya kültürel anlamda üstünlük kurması, bir kontrol mekanizması geliştirmeleri ve yönlendirme kabiliyetlerini oluşturabilmeleridir.


 


Günümüzde emperyal devletler, yapısını serbest piyasa ekonomisi ve kapitalizm oluşturmaktadır. Bu sistemler sonuç olarak materyalist zihniyeti temsil etmektedirler.


 


Ekonomi dünyasında mal üretiliyorsa, serbest piyasa ekonomisindeki şartlar gereği rekabet edebilirlilik gücüne sahip olmak gerekir. Rekabet edebilirliğin yoksa “Ya yok olacaksın ya da teslim olacaksın.” Her ikisi de kendi içinde olumsuzluklara sahiptir.


 


Örneğin, bugün hediyelik eşya sektörünün %95’ini ithal ürünler oluşturmaktadır ister al, ister sat. Ürünlerin üretimi başka güçlerin elindedir.


 


Günümüzde insanların tüketim kölesi haline getirilmesinde duyguların istismarı ve kışkırtılması söz konusudur. Yani tüketim özendirilir. Kişisel kullanım eşyalarında dahi malın eskiyinceye kadar değil, bir süre sonra yeni modelinin veya başka bir modelinin alınması bilinç altına yerleştirilir.


 


Sevgililer günüde kapitalist yaşam tarzının pazarladığı ürünlerdendir.


 


Sevginin anlamı Türk Dil Kurumu sözlüğünde, insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygudur. Sevgili – sevgililer ise, bir birine karşı ilgi duyan ve bağlılık gösterenlerdir.


 


İnsan varlığının yaşam alanının her yerine el atan kapitalist yaşam tarzı kendi varlığının bekası için senenin günlerinin adları dahi bilinç altlarına müdahaleler ederek değiştirme çabası içindedir.


 


Yılın ilk günü christmas , 14 Şubat sevgililer günü, 14 Mayıs anneler günü, 24 Kasım öğretmenler günü… yani yılın 365 gününün her biri bir ada tekabül edecek.


 


Mesele, M.S. 270 yılında idamını bekleyen Valentine adlı papazı anmamız onun aşk ve aşıklar uğruna ölümü göze alması değil. Mesele, tüketim toplumunun devam edebilmesi için hangi materyallerin kullanacağıdır.


 


Christmast gibi St. Valentine günü olarak kutlanan sevgililer günüde hristiyan dünyasında en fazla kart gönderilen, çiçek satılan, hediyeleşilen bir gün olmuştur.


 


Yaşadığımız çağda duyguları istismar ederek “Bir çiçekte mi alamayacaksın?” gibi tüketimi devam ettiren, günü kutsayıcı yakınmalara muhatap olunabilir.


 


Gerçekten (erkekler) sevgilinizi ne kadar seviyorsunuz?


 


Adnan Menderes Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Aliye Aktaş’ın araştırmasına göre 2000 – 2005 yılları içersinde,


 


· 1300 kadın ve çocuk aile içindeki erkekler tarafından öldürülmüş


· 32237 kişide ağır veya hafif yaralanmış


· intihar eden kadın sayısı 5375


· töreye kurban olan kadın sayısı 1806


· ülkede 8 milyon kadın okuma yazma bilmiyor


· %64’ü hamilelikte doktor yüzü görmemiş


· 2500 kadın anne olmak için yaşamını yitirmiş


 


Vaat edilen tüketim toplumunda “Alalım-Tüketelim” ama sorunları görmemezliğe gelelim!


 


Yapılması gerekenlere Kur-an eksenli bakarsak,


 


· Ahzab suresi 35. ayetinde Allah (c.c), mümin kadını ve erkeği muhatap alırken ikisini de eşit aldığını görürüz


· Tevbe suresi 71. ayetinde ise, mümin erkek ve kadınların bir birlerinin velisi olduğunu söyler


· Bakara suresi 223. ayetinde ise, karı koca arasında istişare mekanizmasının işletilmesinin gerçeği ile yüzleşiriz


 


Hz. Muhammed (s.a.s)’in siyerinede baktığımızda günlük ve Cuma namazlarını kadınlarla erkeklerin mescidlerde beraber kıldıklarına şahit oluruz.


 


İslamın ilk dönemlerinde kadınların önemi ve aktivitelerine baktığımızda da onların önemini anlayabiliriz,


 


· İlk Müslüman olan kadındır


· İlk şehit olan kadındır


· Müslümanlar 40 kişi olup Kabe’ye kıyama kalktıklarında da yarısını kadınlar oluşturmuştur


· Uhud harbinde de Peygamberi (s.a.s) zor anında kollayan bir kadındı


 


örneklerimizi çoğaltabiliriz.


 


Yapılması gereken günümüzde hakim olan popüler kültür ve akımlara teslim olmadan ve mücadele azmini kaybetmeden değerlerimize sahip çıkabilmek ve yaşatabilmektir.


#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs