Başörtüsü yasağından memurluğu düşünmemiştim

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Atabek, ''Çünkü, başörtülüyseniz kamunun bütün alanları size kapalıydı'' dedi.
Ali ARICI Ali ARICI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, ''Hiçbir zaman devlette çalışmayı düşünmedim, hayatımda hiçbir zaman devlet memuru olmayı düşünmedim. Çünkü hep o alanlar bize kapalıydı. Eğer başörtülüyseniz kamunun bütün alanları size kapalıydı. Dolayısıyla bu manada ötekileştirilmiştik'' dedi.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcılığı görevine atanan Atabek, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.


1981 yılında İstanbul'da doğduğunu belirten Atabek, üniversitede İngilizce Fizik ve İngilizce Öğretmenlik bölümlerinde okuduğunu söyledi.


Sonrasında ''Sosyal Hizmetler'' alanında yüksek lisans yaptığını belirten Atabek, evli ve Asude isimli bir kız çocuğu olduğunu kaydetti.


Siyasete üniversite yıllarından sonra başladığını belirten Atabek, ''Öncesinde sandık müşahitliği yaptım. Akabinde Adapazarı'nda AK Parti kadın kolları kuruluyordu. O dönemki ilçe başkanımızın davetiyle kurucu kadın kolları başkanlığı yaptım. Sonrasında Sakarya'da İl Kadın Kolları Başkanlığı yaptım. Son kongrede de MKYK üyeliğine seçildim'' diye konuştu.


Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MKYK'da kısa bir süre çalışma fırsatı bulduğunu da ifade eden Atabek, iki haftadır bakan yardımcılığı görevini üstlendiğini söyledi.


''Yıllardır siyasette mesai halindeyim''


Atabek, yıllardır siyasette mesai halinde olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla sahadaki dezavantajlı gruplarla yakın çalışma imkanı buldum. Dezavantajlı gruplarla o zaman ilişkilerimiz ara ara kuruluyordu. Bakanlıkta bir görev alınca onların sorumluluğunu üzerimize aldığımızı hissettim'' diye konuştu.


Atabek, göreve atandığını duyduğundaki düşüncülerini ise ''Bir taraftan Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın teveccühünü almış olmanın gururunu yaşarken bir taraftan da ağır bir görevin sorumluluğunu almış olmanın hissiyatı içinde oldum'' diyerek ifade etti.


''Kadının siyaset yapabilmesi için eşinin desteği gerekir''


Kadın olarak Türkiye'de siyaset yapmanın diğer alanlarla eşdeğer olduğunu vurgulayan Atabek, ''İş hayatında nasıl zorluklar varsa siyasette de var'' dedi.


Atabek, şöyle devam etti:


''Fakat şunu görüyorum. Siyasette istikrarlı olduğunuz zaman kadın olarak, kalıcılığımızı sağlayabiliyoruz. Siyaset çok emek gerektiren bir alan, devamlı toplum yararına çalışıyorsunuz. Özel hayatınızdan maddi, manevi fedakarlık yapıyorsunuz. Bu fedakarlıkları yaptığınız sürece siyasette kalıcı olursunuz, hizmet üretirsiniz.''


Kadınların uzun süreli siyasetin içinde kalamadıklarını ifade eden Atabek, kadının siyaset yapabilmesi için hem eşinin hem de ailesinin destek olmasının gerektiğini vurguladı.


Kadının emek verdiği, zaman ayırdığı ve öncelediği sürece siyasette çok başarılı olabildiğinin altını çizen Atabek, ''Siyaset yapıyorsanız erkek de olsanız kadın da olsanız siyaseti öncelemeniz gerekiyor. Çünkü siyasetteki birçok konu acil ve önemli, dolayısıyla kendi hayatınızın önüne geçebiliyor. Bu fedakarlıkları yapabiliyorsanız, bu işi hayatınızın merkezine oturtabiliyorsanız siyasette de kadın başarılı olabiliyor'' diye konuştu.


''Kızım, kongre, parti, seçim çalışması nedir bilir''


Yoğun tempoda çalışırken anne olmanın zorluklarına da değinen Atabek, şunları kaydetti:


''Anneyseniz çocuğunuzu yaptığınız işe entegre etmeniz gerekiyor. Kızım doğduğundan itibaren birçok işe götürmüşümdür. Onu izole bir ortamda büyütmeyi tercih etmedim. Çok küçük yaşlardan itibaren ne yaptığımı anlamasını çok arzuladım. Kongre nedir bilir, parti, seçim çalışması nedir bilir. Cumhurbaşkanımızı, Başbakanımızı, Bakanımızı tanır. Onu da bu ortamın içinde büyütmeye çalıştım, ilerde o da toplum gönüllüsü olsun istedim.''


''Başörtüden dolayı sıkıntılar yaşadım''


Başörtülü ilk kadın bakan yardımcısı olan Atabek, çok uzun yıllardır örtülü olduğunu ifade ederek, ''Öğrenim ve iş hayatımda defalarca sıkıntılar yaşadım'' dedi.


Atabek, şöyle devam etti:


''Öğrenim hayatımda birçok kardeşimizin yaşadığı sıkıntıların benzerini yaşadım. Zaman zaman hocalarımızın yanlış ithamlarıyla karşı karşıya kaldık. Zaman zaman okul kapılarında kaldık. İş hayatında da, dolayısıyla çok bir yerlerde çalışma şansı denemeden, alan da çok sıkışıktı, kendi işimi kurmayı tercih ettim sırf bu sebeple. Hiçbir zaman devlette çalışmayı düşünmedim, hayatımda hiçbir zaman devlet memuru olmayı düşünmedim. Çünkü hep o alanlar bize kapalıydı. Eğer başörtülüyseniz kamunun bütün alanları size kapalıydı. Dolayısıyla bu manada ötekileştirilmiştik. Fakat biz, hiçbir zaman kadınları başörtülü, başörtüsüz diye ayırmadık. Dolayısıyla biz ayırmadık ama yıllarca biz de bu manada bir kenara itilmişliği yaşadık.''


AK Parti'nin sadece ''başörtüsü'' konusunda değil, birçok insanın hak ve hürriyetleri noktasında bir genişleme, rahatlama, demokratik ortam oluşturduğunu ifade eden Atabek, ''Bunlardan birisi de başörtüsü. Bunun da mutluluğunu yaşıyoruz'' dedi.


''Kadın bakış açısıyla kadına şiddeti inceledim''


Lise yıllarında daha çok sayısal alana eğiliminin yüksek olduğunu, ancak siyasete adım attıktan sonra sosyal hizmetler alanında yüksek lisans yapma kararı aldığını söyleyen Atabek, sosyal hizmetler alanının seçme nedenini, ''Siyasi çalışmalarımızda sürekli sahadaydık. Bu işin akademisi nasıl acaba, dünyada örnekleri nasıl, kitap üzerinde örnekleri nasıl acaba diye merak ettiğim için tercih ettim'' şeklinde açıkladı.


Yüksek lisansta ''kadın bakış açısından kadınlara yönelik şiddeti incelediğini'' ifade eden Atabek, toplumda ''şiddet'' konusuna ilişkin de bazı değerlendirmelerde bulundu.


Şiddetin ailenin ve toplumun içinde var olduğunu belirten Atabek, ''Zaman zaman çocuğa, erkeğe ve kadına uygulanabiliyor. Buna kadınlar nasıl bakıyor çok merak ettim. Komşusu şiddet gören bir kadının tepkisi nasıl ya da evladı şiddete uğramış bir annenin tepkisi nasıl. Onu merak ederek bu konuyu inceledim'' diye konuştu.


''Şiddet eğitimle aşılabilir''


Kadına yönelik şiddettin toplumda daha görünür hale geldiğini ifade eden Atabek, ''Toplumun bu noktadaki duyarlılığı, basının duyarlılığı arttı ve görünür hale geldi. Önceden de şiddet vardı, fakat belki basın bu kadar üstünde durmuyordu'' dedi.


Kadına yönelik şiddetin çok üzücü olduğunu ifade eden Atabek, ''Bunları defalarca televizyonlarda görmek bir kadın ve anne olarak beni çok üzüyor. Bakanlığımızın da hükümetimizin de bu noktada çok ciddi önlemleri ve politikaları var. En son çıkan yasa da bunlardan bir tanesi'' diye konuştu.


Şiddetin eğitimle aşılabileceğinin altını çizen Atabek, ''Bakanlık politikalarımızın şiddetle alakalı en önemli ayağının eğitim olduğunu düşünüyoruz. Çocuklarımıza ilkokuldan itibaren bunu anlatmamız gerekiyor'' dedi.


Şiddetin öğrenilen bir davranış şekli olduğunu düşündüğünü ifade eden Atabek, şöyle devam etti:


''Kızım 2,5 yaşındayken evde bir arkadaşını eliyle ittirdi. Ben bu durumu araştırdım, çünkü evde kimse birbirini ittirmiyor. Çocuğun bunu görmüş olması gerekiyor. İzlediği çizgi filmlere çok dikkat ediyoruz. Şiddet içeren hiçbir şey izletmiyoruz. Dolayısıyla bu çocuk bunu nasıl öğrendi diye endişe duydum. Bir pedagoga sorduğumda şunu söyledi, 'Evde kafasını, kolunu bir masaya, sandalyeye vurduğunda, oraya vuruyor musunuz? Ne yaptın, kızıma zarar verdin gibi...' Biz, o davranışı birkaç defa yapmıştık. Kızımızın arkadaşını ittirme davranışının buradan çıktığını öğrendik. Dolayısıyla biz o davranışımızı değiştirdikten sonra kızımız da bir daha kimseyi ittirmedi. Dolayısıyla eğitim çok önemli.''


Anne babanın bu noktada bilinçli olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Atabek, ''Küçük yaşlardan itibaren ailede şiddet varsa çocuk bunu öğrenerek geliyor'' dedi.


Konuyla ilgili hukuki önlemlerin de çok önemli olduğunu belirten Atabek, ''Birçok hukuki önlem alınıyor. Ne kadar önlem alırsanız alın, ne kadar çok ceza verirseniz verin, önemli olan kişinin davranışını değiştirmek... Kişinin davranışını da ancak bu şekilde, eğitimle değiştirebiliriz'' diye konuştu.


''Bunun ne kadar yanlış bir iş olduğunu anlatacağız''


Erken yaşta evlilikler konusuna da değinen Atabek, bu konuyla ilgili ''çocuk gelinler'' tabirini kullanmak istemediğini söyledi. Atabek, ''Çocuk ve gelin ifadelerini birbirine hiç yakıştırmıyorum. Biz buna erken yaşta zorla yapılan evlilikler diyoruz. Bakanlığın da bakış açısı bu. Onlar bizim çocuklarımız, geleceğimiz. Erken yaşta evlilik sonucu bütün geleceklerinin ipotek altına alınması, çocuklarının ellerinden alınmasının çok acı olduğunu biliyoruz'' diye konuştu.


Bu sorunla ilgili en önemli unsurun da yine ''eğitim'' olduğuna dikkati çeken Atabek, çocukların eğitim içinde tutulması gerektiğini vurguladı.


Atabek, şunları ifade etti:


''Bu, sadece devletin üstesinden gelebileceği bir konu değil, çünkü annelerin ve babaların bu konuda bilinçlenmesi lazım. Onlara bizim de bunları anlatıyor olmamız lazım. Bu konuyla alakalı yaptığımız çalışmaların içinde aile bilinçlendirme toplantıları da olacak. Mahallelerde, kahvelerde ya da eşrafı toplayabileceğimiz yerlerde o mahallenin önde gelenleriyle yapacağımız toplantılarda bunun ne kadar yanlış bir iş olduğunu ve sonuçlarının da ne kadar acı olduğunu ailelerimize de anlatmayı planlıyoruz''


''Aile önceliğimiz''


Yapmayı düşündüğü çalışmalarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Atabek, şöyle devam etti:


''Bizim için en önemli unsurun aile olduğunu düşünüyorum. Biz ailedeki bireylerin her birini ayrı ayrı güçlendirirsek, kümülatif olarak baktığımızda aslında bütün toplumu güçlendirmiş oluyoruz. Toplumun bir küçük örneği aile, ailenin içinde bireyler güçlendiriliyor. Toplum böylelikle ancak kalkınabilir. Bizim sadece tek bir cinsi desteklememiz, toplumun geneline bir etki sağlamaz. Ailenin içinde çocuk desteklenmeli, ailenin içinde kadın desteklenme, ailenin içinde erkek desteklenmeli. Aile, önceliğimiz...''


Bakanlığın rutin çalışmalarına devam ettiğini belirten Atabek, ''Biz var olan çalışmalara katkı sağlamaya çalışıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarını çok önemsiyoruz. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarla yapacağımız çalışmalar bu manada bizim için öncelik oluşturacak'' dedi.


Atabek, politikalar belirlenirken sivil toplum kuruluşlarının kendileri için çok önemli bir çalışma ayağı olacağını söyledi.


''Önceleri ilgimi çeken bir alan değildi''


Siyasete nasıl adım attığını da anlatan Atabek, siyasetin önceleri ilgisini çeken bir alan olmadığını belirtti. 


Gençlik dönemlerini İstanbul'da geçirdiğini söyleyen Atabek, ''İstanbul'daki değişim benim çok dikkatimi çekti. İstanbul, çok zor bir şehirdi, fakat bir o kadar da güzel bir şehir. Sonrasında Sayın Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olunca, bir adamın bir şehri nasıl değiştirebildiğini gördüm. Hem şehir adına, hem ülke adına, hem de kendi adıma çok önemli bir umut ışığı oluşturdu. Demek ki bir insan çok fazla şey değiştirebiliyor. Ondan sonra siyaseti daha takip eder, daha ilgi duyar olmuştum'' diye konuştu.


Sonrasında, üniversite yıllarında sivil toplum çalışmalarında bulunduğunu belirten Atabek, ''Sivil toplum gerçekten çok keyif aldığım bir alandı. İlerleyen yıllarda da siyaset teklifi gelince ve partinin de lideri Recep Tayyip Erdoğan olunca 'Hayır' demek mümkün değildi'' şeklinde konuştu.


''Gençlerin gözü korkmasın''


Atabek, kendisi gibi genç yaşta siyasete adım atmak isteyen kadınlara da şu mesajı verdi:


''Siyaset dışarıdan çok zorlu görünmekle beraber içine girdiğinizde hizmet etmekten keyif aldığınız bir alan. Bu noktada hiçbir genç arkadaşımızın gözünün korkmaması gerekiyor. Burada bir yaş sınırlaması yok, yaşı daha ilerlemiş olanların yapacağı bir alan olarak nitelendirmemek lazım. Hep birlikte geleceğimizi inşa ediyoruz, yeni bir Türkiye inşa ediyoruz. Dışarıdan eleştirmek yerine yeni Türkiye'nin inşasında bulunmak daha öncelikli olabilir. Torunlarımıza anlatacağımız çok önemli hikayelerimiz olacaktır. Genç arkadaşlarımızın yaşlarının ilerlemesini beklemeden, gençken siyasetin içinde bulunmalarını çok arzularım. Onları bu noktada teşvik ediyoruz.'

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs