Sağlık Köşesi-Tatlı Sonrası Sızlayan Dişler Çürük habercisi
Bu bayram, diş hekimi kontrol zamanının ne kadar yaklaştığının anlaşılması için iyi bir fırsat olabilir. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden Dt. Aslı Tapan, Kurban Bayramı’nda ağız ve diş sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
Bayramda dişler ekstra özen ister
Bayramda fazla tüketilen şeker ve tatlılar sonrasında sızlayan dişler, çürüklere işaret edebilir. Asitli içeceklere karşı da dişler duyarlılık gösteriyorsa bu durum önemsenmelidir. Yapılan diş temizliği sonrası oluşan diş eti kanamaları, ağız ve diş sağlığının bozulmaya başladığını gösterebilir. Pestil gibi sert şekerlemelerin uzun süre ağızda emilerek kalmasının bakterileri besleyeceği unutulmamalıdır.
Yemek ve tatlı sonrası su için
Dört günlük Kurban Bayramı süresince tüketilen şeker, çikolata ve şerbetli tatlılar kilo alma problemi yaratabildiği gibi diş çürüklerine de zemin hazırlayabilmektedir. Yemek sonrası diş aralarına sıkışan ve yardımcı ağız bakım ürünleri ile temizlenemeyen yiyecekler, çürük ve diş eti problemlerine neden olmaktadır. Bunun için et, tatlı, şeker tüketiminin fazla olduğu bayramlardadişlere daha fazla özen gösterilmesi gerekir. Yemeklerden, tatlılardan ve ara atıştırmalardan sonra su içmek zararlı kalıntıların az da olsa uzaklaştırılmasını sağlayabilir.
Eksik dişler sindirim sorunu yaşatır
Eksik dişlerin olması ve bunların dağılımı yenen yemeklerin çiğnenmesi ve sindirilmesine olumsuz etki etmektedir. İyi çiğnenmeyen ve hazmedilmeyen bir beslenme biçimi ile kilo kontrolü sağlanması zorlaşmaktadır. Ağızdaki eksik dişlerin, hem estetik hem de genel sağlık açısından tamamlanması önemlidir.
Yanlış kürdan kullanımı diş etine zarar veriyor
Kurban Bayramı'nda kurulan sofralarda en çok tüketilen et ve et yemekleri olacaktır. Yemek sonrası diş aralarına sıkışan ve rahatsızlık veren artıkları çıkarmak için de kürdan kullanılır. Ancak sivri olan ve sert bir şekilde kullanılan kürdanlar diş etinin tahrip olmasına zemin hazırlar. Yanlış kürdan kullanımının dişlerde kızarıklık, şişlik, kanamalara yol açar ve diş etlerine zarar verir.
Ağız ve diş sağlığı için güneşe çıkın
Beslenme biçimi sadece kilo kontrolü için değil ağız ve diş sağlığı içinde oldukça önemlidir. Anne karnından başlayarak yeterli D vitamini alımı diş yapısını güçlendirmektedir. D vitaminin en önemli kaynağı ise güneştir. Her gün yarım saat açık hava da olmak vücudun D vitamini alması için faydalı olacaktır. Proteinden zengin gıdalarda bulunan fosfor da dişler için oldukça faydalıdır. Et, balık, baklagiller, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Çay ve kahve tüketimini sınırlandırın
Bayram ikramlarının bir diğer vazgeçilmezi de çay, kahve gibi içeceklerdir. Masum gibi görünseler de dişlerde oluşan leke ve renk değişikliği üzerinde oldukça etkilidirler. Bunun için çay ve kahve tüketimini sınırlandırmak gerekir. Hem genel sağlık hem de ağız ve diş sağlığı açısından günde 6 fincan çay, 2 fincan kahveden fazlasının tüketilmemesini önerilmektedir.
Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER