Türkiye'de açlık ve yoksulluk rakamları

Türk-İş araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin “açlık sınırı” olarak kabul edilen asgari aylık mutfak harcaması Temmuz ayında yüzde 1.01 artarak 717 YTL oldu.
Ali ARICI Ali ARICI


Diğer gereksinimlerle birlikte bir ay boyunca yapılması gereken ve "yoksulluk sınırı" olarak nitelenen harcamanın asgari tutarı 2 bin 338 YTL'ye ulaştı.


Türk-İş Araştırma Merkezi'nin her ay düzenli olarak yaptığı "açlık ve yoksulluk sınırı" çalışmasının Temmuz ayı sonuçları, dört kişilik bir aile için hesaplanan açlık sınırının 717 YTL 99 YKr, yoksulluk sınırının da 2 bin 338 YTL 74 YKr olduğunu gösterdi. Mutfak enflasyonu geçen aya göre yüzde 1.01 oranında artarken, son on iki aylık artış yüzde 15.39 ve ortalama yıllık artış ise yüzde 12.87 oranında gerçekleşti.


Yılın ilk yedi ayı itibariyle, ek ödeme ve sosyal yardım zammı dahil olmak üzere, en düşük emekli aylığı; Bağ-Kur'da 467 YTL, SSK'da 598 YTL ve Emekli Sandığı'nda 748 YTL olarak gerçekleşti. Çalışanların en düşük gelirleri ise işçi net asgari ücret olan 503 YTL alırken, memurlarda en düşük maaş tutarı 880 YTL oldu. Dört kişilik ailenin sadece beslenmesi için yılbaşına göre 30 YTL daha fazla harcama yapması gerekirken, kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve benzeri diğer zorunlu harcamalar da eklendiğinde, yılbaşına göre yapılması gereken ek harcama tutarı 98 YTL oldu. Oysa asgari ücretteki artış söz konusu dönemde sadece 22 YTL olarak gerçekleşti.


-YUMURTA FİYATI ARTARKEN, BAKLİYAT FİYATI DEĞİŞMEDİ -


Anılan dönemde et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; et, sakatat, tavuk fiyatı aynı kalırken, yumurta fiyatı arttı. Geçen aylarda olduğu gibi balık mevsiminin sona ermesi ve genelde kültür balık ürünlerinin tezgahta ağırlıklı olmasıyla bu ürün grubunun payı azaldı. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, barbunya) fiyatı bu ay değişmedi. Bu harcama grubunun toplam tutara etkisi, özellikle yumurta fiyatındaki artış nedeniyle, artış yönünde oldu.


Meyve-sebze fiyatlarında ucuzluk olarak mutfak harcamalarını olumlu etkileyen mevsim şartları, Temmuz'da beklenen katkıyı göstermedi. Genelde diğer gıda ürünleri fiyatlarında görülen artış, bir anlamda bu gruptaki fiyat gerilemesiyle toplam harcama tutarında gerilemeye neden olurken, bu ay etkisi beklenen düzeyde olmadı. Ancak ortalama olarak geçen ay meyve-sebze kilogram fiyatı 1,87 YTL olarak hesaplanırken, bu ay 1,93 YTL'ye yükseldi. Ortalama kilogram fiyatı bu ay sebzede 1,84 YTL ve meyvede 2,05 YTL olarak hesaplandı.


-MAKARNADA YÜZDE 3.20, AYÇİÇEK YAĞINDA YÜZDE 15.04 ARTIŞ-


Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta; ekmek, pirinç, bulgur, un fiyatı değişmezken, makarnada yüzde 3,20 ve irmikte yüzde 27,27 oranında artış hesaplandı. Bu ürünlerde meydana gelen fiyat artışları toplam harcama tutarını yükseltti. Tereyağı, zeytinyağı fiyatı değişmezken, ayçiçek yağı fiyatı yüzde 15,04 oranında arttı. Ayçiçek yağındaki fiyat artışı yılbaşına göre yüzde 90,21 oranında oldu. Margarin fiyatı bu ay 27,78 oranında arttı. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatında; siyah zeytinde azalma, yeşil zeytinde artış tespit edilmedi.


Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ile yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünleri fiyatı aynı kaldı. Bal, reçel, şeker, tuz fiyatı bu ay artarken pekmez fiyatı geriledi. Salça fiyatındaki artış yüzde 6,12 olarak tespit edildi. Çay fiyatında yine ufak-tefek oynamalar yine artış yönünde oldu. Ihlamur fiyatı aynı kaldı. Bu grubun toplam harcama tutarına etkisi artış yönünde oldu. (ANKA)



#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs