Yaz Lastiklerine Geçmenin Tam Zamanı

Güneşin kendini göstermeye başladığı şu günlerde, performans, güvenlik ve yakıt tüketimi açısından mevsimine uygun lastik kullanımı çok önemli.

Editör Editör

Lastikçi Recep Ateş; Kış lastiği yönetmeliğine göre 31 Mart tarihinde sona erdiğini ifade ederek, mevsimine uygun lastik kullanımı konusunda sürücüleri uyarıyor. Güneşin kendini göstermesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte, güvenliği ve performansı artırmanın önemine dikkat çeken Ateş: “Türkiye, yakıt tüketimi ve çevreye olan olumsuz etkileri azaltmak için mevsime uygun lastik kullanılması gerekir.”

Yönetmelikle beraber kış lastiğinden yaz lastiğine geçerek araçları bahara hazırlamak gereklidir. Yaz döneminde kullanılan kış lastiğinin performans kaybı, daha fazla aşınma ve daha fazla yakıt tüketimine yol açar.”

 Doğru lastik kullanımı yakıt tüketiminde büyük rol oynuyor

“Yaz lastikleri, artı 7 derecenin üstündeki sıcak hava koşullarında, kuru ve ıslak zeminde daha kısa fren mesafesi sağlıyor. Yaz lastiklerinin dönme direncinin kış lastiklerine oranla daha düşük olması, yakıt tasarrufu ve lastikte daha az aşınma anlamına geliyor. Havalar ısındığında yaz lastiğine geçmek binek otomobillerde yüzde 20, ağır vasıtalarda ise yüzde 35 oranında yakıt tüketimine etki ediyor.”

 Yakıt ekonomisinin yanı sıra kontrollü hızlanma ve ani frenlemenin de sürüş güvenliği için önemli olduğuna dikkat çeken Ateş; sürücülere araç bakımlarının da düzenli olarak yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Aynı zamanda yumuşak bir sürüş tarzı benimsemenin önemli olduğunu vurgularken, ani hızlanma ve frenlemelerden kaçınma, araç klimasını dikkatli kullanma ve gerekmedikçe elektrikle çalışan cihazların kapatılması konusunda da uyarılarda bulunuyor.

 Islak Zeminde en büyük tehlike suda kızaklama
“Islak zeminde karşılaşılan en büyük tehlikelerden biri olan suda kızaklama, lastiğin su birikintisi içinde yüzmesine ve tutunma kaybına neden oluyor. Bu durumda lastiğin yer ile teması kesildiğinden frene basmanın olumlu bir etkisinden bahsetmek mümkün değil. Böyle durumlarda yapılacak en doğru hareket, ayağın gaz pedalından çekilerek, motor devir hızının aniden yükselmesine engel olmak ve direksiyonu mümkün olduğunca sabit tutup, yolla temasa geçildiğinde aracın doğru yöne gitmesine çalışmaktır.”

Yine dönüş esnasında frene basmak, lastikler üzerindeki baskıyı iki katına çıkardığından frenleme kuvvetine zıt bir kuvvet yaratıyor. Bu kuvvet de aracın sürüş kararlığını ve yol tutuşunu zora sokuyor. Frenlemeyi daha önce yaparak zamanında yavaşlamak ve en önemlisi lastikler düz konumdayken fren yapmak sürüş güvenliği açısından oldukça önemli bir yer tutuyor.”dedi.

Mustafa Hamdullah ERGİN

GEYVE HABER

#

GENEL BİLGİLER

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve Otobüs Saatleri

Geyve - Adapazarı, Adapazrı Geyve Otobüs sefer tarifesi. Geyve otobüsü kaçta kalkıyor? Adapazarından son Geyve Otobüsü, Sefer tarifesi, geyve koop otobüs