Kur'an Kursları ve "Kur'an Öğrenimi"
Yaz Kuran kursları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kuran, inanıyorum diyenler için Allah’ın gönderdiği bir kitaptır. Bu bile içinde yaşadığımız dünyada insanı dehşete düşürecek muhteşemlikte bir olaydır. Kim ALLAH ile konuşmayı O’nu dinlemeyi istemez?
Kuran eğer bir hayat rehberi yapılacaksa tabi ki okunmalı, anlaşılmalı ve hayata tatbik edilmelidir. Tabi bunu yapabilmek için Kuran’ın ne dediğini anlamaya ihtiyaç vardır. Diyanet tarafından çocuklar için açılan yaz Kuran kursları maalesef bu görevi yerine getirememektedir.
Bu kurslarda çocuklara ilmihal bilgileri ve Arapça kuran okuma öğretilmekte tabi bir süre sonra bunlar da unutulmaktadır. Kuran’ı yalnızca Arapça harflerini seslendirerek okumak, sürekli Kuran okuyan fakat ne dediğinden habersiz ve hayatına hiçbir faydası olmayan insanlar topluluğu oluşturur. Bu durum, çok faydalı bir ilacın İngilizce prospektüsünü, İngilizce bilmeyen biri tarafından sürekli okumanın onu iyileştirmeyeceği gerçeği gibidir.
İlla Kuran kursu yapılacaksa buradaki görev Kuran’ın mesajını ve Hz. Peygamberin hayatını içselleştirmiş kişiler tarafından, sadece yaz aylarında değil, bir çocuk için 6-7 yaşından başlayıp 13-14 yaşlarını da kapsayacak şekilde örnek bir müfredat hazırlanarak yapılmalıdır:
- Allah kimdir, özellikleri nelerdir.
- İnsan kimdir, özellikleri nelerdir.
- Rab, Tanrı, İlah ne demektir. Kul ve kulluk ne demektir.
- İyilik ve kötülük ( melek ve şeytan ) ne demektir.
- Adem, Melekler ve Şeytan kıssasının tam ve hikayeleştirilmiş hali.
- Niçin yaratıldık, dünyaya neden geldik, hayatımızın amacı nedir.
- Din ne demektir. İslam ne demektir. Dinlerle İslam’ın farkı nedir.
- İnsanlığın kısa tarihi, peygamberler tarihi.
- Tevhid imanı nedir, hangi özellikleri kapsar. Şirk imanı nedir, hangi özellikleri kapsar.
- Namaz ( oruç, hac, kurban v.b.) nedir, manası özü nedir, neden uygulanır.
- Helal ve Haram nedir.
- Yaratılan kavimler, ırklar, diller neden farklı ve bunlar bir Müslüman için ne ifade ediyor.
- Özgürlük ne demektir.
- Dürüstlük, ahlak, erdem, iyilik, yardımlaşma, yetimi ve yoksulu koruma kollama, kul hakkı, söze riayet, emanete özen gösterme, kimseyi aldatmama, haksızlığın karşısında olma, hiçbir insan arasında ayrım yapmama, adaletli olma, gibi değerlerin tarifi ve gerçek güzel Müslümanın bu özellikleri kuşanmış olarak yaşaması gerektiği.
- İslam’ın insan hayatını ve toplumsal hayatı kapsayan bölümleri.
- Kuran’a göre bilim ve sanat.
- Kuran’a göre tevhid, adalet ve özgürlük mücadelesi.
Evet bu örnek olarak verdiğimiz başlıklarla yapılacak ve çocuğun gelişimine uygun olarak dizayn edilecek bir müfredat ve uygun bir anlatımla Kuran kursları açarsak sanırım derde derman olacaktır.
Bu müfredatı uygulayacak ve anlatacak kimi bulalım derseniz ben de derim ki “ ey anneler babalar, çocuğunuz için en iyi okulları, kıyafetleri, oyuncakları, futbol okullarını, dershaneleri, vitaminleri, yiyecekleri vesaire araştırıyor ve gerekirse bu konular için kendinizi sıkıntılara sokuyorsunuz ve hiçbir maddi fedakarlıktan kaçınmıyorsunuz, bunu Kuran için yapmaktan sizi engelleyen nedir?”
Sonuç olarak arapça "yüzünden" Kuran okumak iki üç ayda öğrenilebilecek bir şeydir ve gereklidir. Zaten bu konuda hafızlar yetiştirilmektedir. Önemli olan, yaşayan KURAN gibi İnsan yetiştirebilmektir.
#