Yoğun Bakım Bulunamadı, Ömer Faruk Öldü İddiası
Ali ARICI
Geyve ilçesinde yaşayan Samiye (33) ve Şenol Kara (33) çiftinin ikinci ve tek erkek çocukları Ömer Faruk, Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapılan doğumda engelli olarak dünyaya geldi. Sezaryenle doğum yaptırılan annenin rahmi alındı. Ömer Faruk'a ise serebral palsi (SP) teşhisi konuldu. Beyinden kaynaklanan ve hareketlerin kontrolünü olumsuz etkileyen hastalık sebebiyle annesini ememeyen ve yiyecekleri çiğneyemeyen çocuk, midesine takılan tüple besleniyordu. Çocuklarının engelli dünyaya gelmesinden ebe ve doktorları sorumlu tutan aile, ihmalleri olduğunu düşündükleri sağlık görevlileri hakkında dava açmıştı.
Çocuklarının rahatsızlığıyla uğraşan aile, 5 Şubat'ta geçirdikleri trafik kazası sonrası ikinci kez yıkıldı. Çocuklarını tedavi için Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne getiren Kara çifti, tahlil sonuçlarını almaya giderken kaza geçirdi. Kazada annesinin kucağında bulunan Ömer Faruk yaralandı. Küçük çocuk, ambulansla Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
Iddiaya göre, ileri düzeyde çocuk yoğun bakım servisi olan bir hastaneye sevki planlanan çocuk için Zonguldak'taki bir hastanede yer bulundu. Ancak aileye Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde de yer olduğu söylendi. Ailenin tercihi üzerine Ömer Faruk, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne sevk edildi.
Yoğun bakıma alınan Ömer Faruk'un durumu 8 Şubat'ta ağırlaştı. Yine iddiaya göre, ileri düzey çocuk yoğun bakım ünitesinin bulunduğu bir hastaneye sevki gereken çocuk için hastane arandı. Ancak ikinci kez yer bulunamadı. Görüşülen hastaneler yer bulunmadığı gerekçesiyle hastayı kabul etmedi. Sevki için hastane bulunamayan Ömer Faruk, dün öğle saatlerinde hayatını kaybetti. Ölüm haberiyle yıkılan aile, çocuklarının çocuk yoğun bakımı bulunamaması nedeniyle öldüğünü iddia etti.
"ÇOCUĞUMU BÜROKRASI ÖLDÜRDÜ"
Baba Şenol Kara, "Çarşamba günü bir trafik kazası yaptım. Çocuğumun bacağı kırıldı. Eğitim ve araştırma hastanesine kaldırıldı. Gece saat 22.00'a kadar bekletildi. Ameliyat yapılacak diye. Anestezi uzmanı geldi, gördü. 'Çocuk yoğun bakımı olmadığı için ameliyatı ben yapamam' dedi. Daha sonra çocuk gece ateşlendi. 39-40 derecelere çıktı. Yetişkinlerin yoğun bakımına kaldırıldı. Orada solunum cihazına bağlanmış. Daha sonra bize 112'ye bildirildi yoğun bakım arandığı söylendi. Çocuk yoğun bakımı olmuş olsaydı bu Adapazarı'nda benim çocuğum ameliyat edilip belki kurtulacaktı. 4-5 gün kırık bacakla bekledi. 5 gündür yer aranıyor. Ne bakanı kaldı ne bilmem nesi kaldı. Hiçbiri yardımcı olmadı. Biri de mi yer bulamaz bu çocuğa. Benim çocuğumu bürokrasi öldürdü. Koskoca Adapazarı'nda çocuk yoğun bakımı olmaz mı? Çocuğum zaten ihmalden dolayı bu hale gelmişti. Engelli benim çocuğum. 4 yıldır ben bu çocuğumu cam şişenin içinde büyütmeye çalışıyorum. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama benim çocuğumu bürokrasi öldürdü. Perişan olduk." diye konuştu.
Baba Kara, Zonguldak'ta ki hastaneye gitmeyişlerinin nedenini şöyle açıkladı; "Bize 2 tercih sunulunca biz yakın olan yeri (Sakarya Kadın Çocuk Hastanesi'ni) tercih ettik. Sonuçta doktor 'hayır orası o çocuk için iyi değil. Oraya gitmesi lazım' diyemez miydi'. Deseydi isterdik. Niye istemeyelim."
Acılı anne Samiye Kara da, "Bir çare bulamadılar. Kimse bir çare bulamadı. Doğarken mahvettiler yavrumun hayatını. Cezalarını bulsunlar sebep olanlar." diyerek gözyaşı döktü.
Ömer Faruk'un cenazesi, babasının kucağında hastaneden alınarak Geyve'deki evine götürüldü. Bugün Geyve Merkez Camii'nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Ömer Faruk, toprağa verildi.
Çocuğun ölümüyle ilgili hastanenin bağlı bulunduğu Kamu Hastaneleri Birliği'nden henüz açıklama yapılmadı.
BAKANLIK DAVA SÜRECI BITMEDEN AILEDEN 17 BIN LIRA ISTEDI
Öte yandan özürlü dünyaya gelen çocuklarının doğumdaki ihmal nedeniyle sakat kaldığını ileri süren ailenin, Sağlık Bakanlığı'na açtığı 390 bin liralık tazminat davasında Sakarya 1. Idare Mahkemesi, ailenin talebini reddetti. Ailenin avukatı mahkemenin kararını Danıştay'a temyize götürdü. Temyiz süreci devam ederken Sağlık Bakanlığı 446 lira bilirkişi ücreti ve 17 bin 710 liralık vekalet ücretini aileden istedi. Paranın 30 gün içinde ödenmesini isteyen bakanlık, paranın ödenmemesi durumunda cebri icra yoluna başvurulacağını bildirdi.