Ali Fuat Cebesoy(Paşa) Kabri başında Anıldı
Anma Törenine; Geyve Kaymakam Vekili Tuncay Dursun, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Alifuatpaşa Belediye Başkanı Şuayip Erkan Çalık, CHP Geyve Belediye Başkan adayı Erol Akyel, MHP Geyve İlçe Başkanı Cemalettin Dinçer, Geyve Garnizon Komutanı Lütfü Varol, Geyve İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekir Nalbant, Geyve HEM Müdürü İrfan Karaçayır, Geyve İlçe ME Şube Müdürleri Davut Karamehmetoğlu ile Mehmet Doğan, Geyve Müftüsü Ali Erhun, İlk Adım Eğitim Kültür Derneği Başkanı Hasan Kargun ve Yönetim Kurulu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Sakarya Şube Başkanı Emekli Albay Saadettin Torkul ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Şehitler ve Gaziler Derneği kurucusu ve Onursal başkanı emekli öğretmen Salim Yarar, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Sakarya Şubesi Başkanı Niyazi Borinli ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kuvay-ı Milliye Mücahitler Derneği Sakarya Şube Başkanı Muzaffer Coşkun ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Geyve Milis Kuvvetleri Derneği Başkanı Hüseyin Çakmak ve Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Geyve Kadın Kolları Başkanı Sabiha Işık, MHP Geyve Kadın Kolları Başkanı Sevil Dikmen, Geyve Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsmail Bulur, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar iştirak etti.
Tören; Sakarya Valiliği, Geyve Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Cebesoy Ailesi, Geyve ve Alifuatpaşa Belediye Başkanlıkları ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Sakarya Şubesi Çelengi Çelenklerin sunumu ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu.
Alifuatpaşa Belediye Başkanı Şuayip Erkan Çalık: “İstanbul’da dünyaya gelen Ali Fuat Cebesoy; İlk ve Orta öğrenimini bitirdikten sonra, babasının karşı çıkmasına rağmen askeri okula yazılmıştır. Okulun bitmesinin akabinde kendisi askeri hayatı başlamıştır. Sırasıyla; Trablusgarb, Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve daha sonra akabinde İstiklal Savaşı’nda üstün kahramanlıklar göstermiş çok büyük mücadeleler vermiştir. İstiklal savaşı yıllarında Vatan Toprakları düşmanlar tarafından işgal edilmiş, Batısı, Doğusu ve Güneyi olmak üzere tamamen düşman çizmesi altında kalmıştı.
Vatan Toprağından düşmanı çıkarma azmi
Fakat Vatan topraklarından düşmanı atma azmi hiçbir zaman memleketimizin o yüce insanlarının gönlünden asla çıkmamıştı. Bu sebepten dolayı Milli Mücadele Ruhu doğmuştu.
Milli Mücadele'de Batı Cephesi Komutanı
Milli Mücadele Yılları’nda, Batı Cephesi komutanı Mustafa Kemal ile sınıf arkadaşı olan Ali Fuat (Cebesoy) Paşa, Doğu Cephesi komutanı ise Kazım Karabekir Paşa’dır. İnsanlarımız bir kurtuluş meşalesi yakılmasını bekliyordu. Bu meşalenin yakılması için ulu önder Atatürk hazırlığını yaparken bir haber geldi.
Yunan ve Anzavur Kuvvetlerine karşı Mitralyöz kurdu
Yunan Kuvvetleri İzmit’ten yola çıkarak Ankara’ya doğru hareket etmişlerdi. Bunu duyan Ali Fuat Cebesoy Paşa komutasındaki birlikler ile İngiliz Kuvvetleri ve Anzavur Kuvvetlerini karşılamak üzere işte şuanda bulunduğumuz ve Ali Fuat Cebesoy’un kabrinin bulunduğu yere Mitralyöz(Ağır Makineli Tüfek)ünü kurmuş ve bu mevkide düşmana karşı durmuş; Yunan ile Anzavur kuvvetlerinin geçmesini engellemişlerdir.
Sakarya Nehri kan aktı
Burada yapılan ve çok çetin geçen muharebede Sakarya Nehri 22 gün boyunca kan aktığı rivayet edilmektedir. Düşman kuvvetlerinin Geyve Boğazını geçemeyişi yurtta sevinçle karşılanmıştır. Bundan sonra 1919 yılında Atatürk Samsun’a çıkmış Bandırma Vapuru ile çıktıktan sonra arkasından Amasya mütarekesi yapıldıktan sonra Ali Fuat Cebesoy Paşayı yanına çağırmıştır.
Kurtuluş Mücadelesi
Daha sonraki yıllarda hepinizin bildiği gibi Kurtuluş Mücadelesi başlamış, Cebesoy Paşa Kurtuluş Savaşı Yılları’nda Batı cephesi komutanlığı yapmıştır. Allah’a şükürler olsun ki Vatanı kurtarmak için var olan güçleri ile çalışmışlardır.
Moskova Büyükelçisi
Savaş Yılları bittikten sonraki dönem Cebesoy Paşa idareci olarak Moskova büyük elçiliğine atanır. Moskova elçilği sırasında yabancılarla yapılan ilk antlaşma olan Moskova Antlaşmasını imzalamış ve şu anki Doğu sınırlarımızın çizilmesi gerçekleşmiş ayni zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin dışarı ile yapılan ilk antlaşması olarak tarihe geçmiştir.
Milletvekilliği ve Bakanlık
Büyükelçilik görevi bittikten sonra Ankara’ya dönmüş milletvekilliği, bayındırlık bakanlığı, meclis başkanlığı yapmıştır. Bu görevleri de bitip istirahata çekildikten sonra İstanbul’da yaşamına devam etmiştir. Ta ki vefatına kadar.
Adı beldeye verildi
1960 yılında Ali Fuat Cebesoy(Paşa)kendi adıyla anılan beldeye ismi verildiğinde kendileri bizzat Alifuatpaşa Beldesi’ni ziyarete gelmiş ve şu anda kabrinin bulunduğu yere bastonu ile işaret ederek şu tarihi vasiyetini vermiştir; “Ben İngiliz Kuvvetlerine karşı ilk Mitralyöz’ümü buraya kurdum. Vefat edince beni Devlet Mezarlığına değil buraya defnediniz.”demiştir.
Devlet Töreni ile
10 Ocak 1968 yılında hakka yürüdükten sonra Devlet Töreni ile şu anda kabrinin bulunduğu yere defnedilmiştir.
Çalık sözlerini şöyle sürdürdü: "Atatürk’ün bir veciz sözü ile sözlerime devam etmek istiyorum. “Tarihine sahip çıkmayan Milletler, yok olmaya mahkûmdur.” Şu anda buradaki kalabalık bu tarihe sahip çıktığımızın bir göstergesidir. Katılan herkese sonsuz teşekkür ederiz. Hazır yeri gelmişken bazı noktalara değinmeden geçemeyeceğim.
Sakarya olarak tarihi bir sınavdan geçtiğimizi bir daha hatırlatmak istiyorum. Onun için Cebesoy Paşamıza sahip çıkın. İnşallah Tarihin bizleri yargıladığı değil de, Tarihin bizleri övdüğü insanlar oluruz. Bu vatan topraklarından ezan sesi, semalardan ay yıldızlı bayrağımızın eksilmemesi için, kutsal değerlerimize namahrem eli değmemesi için, üzerimize düşen vazifeyi yapmamız gerekir.
Ülkemiz üzerinde oyun oynamak isteyen iç ve dış mihraklar emellerine kavuşamayacak. Bunu bir kere daha görmüş olduk. Buraya gelip katılan Bu gün burada toplananlara şükranlarımı belirtirim.”dedi.
Geyve Kaymakam Vekili Tuncay DURSUN: “ Atatürk’ü, Milli Mücadeleyi, Kuvay-ı Milliyeyi hemen ilk başta çağrıştıran ve Anadolu mücadelesinden asla ayrı düşünülmeyen Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızdan biri şüphesiz ki Ali Fuat Cebesoy’dur. Amasya’da Mustafa Kemal’in etrafında toplanan Kazım Karabekir, Rauf Orbay, Refet Bele ve Ali Fuat Paşa gibi bir avuç fedakâr insan, tarihimizin en anlamlı ve şerefli mücadelesine başlarken, yalnız mevkilerini değil, hayatlarını da kutsal davaya feda etmişlerdir. Ali Fuat Paşa, Kurtuluş Savaşındaki hizmetlerinden daha da büyük bir hizmet yapmıştır. “
İlçe Müftüsü Ali Erhun tarafından Cebesoy Paşanın ruhuna kabri başında dua yapıldı. Anma Töreni, Kuvay-ı Millîye Müzesi’nin gezilmesi ile sona erdi.
Programın sunumunu Bahatdin Aydemir yaptı.
Mustafa Hamdullah ERGİN
GEYVE HABER